Președintele Klaus Iohannis a primit patru ambasadori la Palatul Cotroceni, cu ocazia prezentării scrisorilor lor de acreditare. Printre ei se numără și Kathleen Ann Kavalec, ambasadorul SUA

14 februarie 2023, 15:22

În discuția cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, Klaus Iohannis a salutat revenirea acesteia în țara noastră, după postul anterior efectuat în cadrul Ambasadei SUA la București, în perioada 2005-2008. Președintele României a apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și a reiterat obiectivul țării noastre de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, cu accent pe domeniile securitar, energie, comerț și investiții.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru rolul asumat de președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, și de administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice.

În context, președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri pentru creșterea consistentă a prezenței militare americane în România, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce demonstrează sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României și a aliaților europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianței.

În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a reiterat interesul comun pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver.

Ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și a confirmat obiectivul de a lucra cu autoritățile române pentru consolidarea acestuia. Totodată, oficialul american a transmis aprecierile SUA privind eforturile și sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și refugiaților ucraineni.

În discuția cu ambasadorul Republicii Turcia, Özgür Kıvanç Altan, președintele Klaus Iohannis a reiterat, în contextul catastrofalului cutremur care a lovit Turcia la 6 februarie 2023 și a făcut zeci de mii de victime, solidaritatea României și a poporului român și disponibilitatea de a oferi în continuare sprijin. Președintele României a transmis condoleanțe familiilor afectate și însănătoșire grabnică celor răniți.

(w500) Primirea a

Președintele Klaus Iohannis a apreciat relațiile foarte bune româno-turce, bazate pe Parteneriatul Strategic, pe dialogul politic susținut și pe cooperarea dinamică într-un mare număr de sectoare. De asemenea, Klaus Iohannis a salutat decizia comună a celor două țări de înființare în acest an a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, structură care va întări dimensiunea strategică a dialogului bilateral, având în vedere efectele conflictului din Ucraina și evoluțiile în plan regional și global. A fost accentuată, totodată, dimensiunea de cooperare economică, în special comerțul, investițiile, securitatea energetică.

Ambasadorul Özgür Kıvanç Altan a transmis mulțumirile autorităților turce pentru compasiunea și ajutorul oferit de România în aceste momente extrem de dificile pentru țara sa. De asemenea, ambasadorul turc a reiterat obiectivul de a lucra la consolidarea Parteneriatului Strategic în plan bilateral și la coordonarea strânsă în cadrul NATO și la nivel european.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Slovace, Peter Hatiar, președintele României a menționat stadiul excelent al relației bilaterale româno-slovace și a apreciat dialogul politico-diplomatic intens din ultima perioadă. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat și rolul jucat de minoritatea slovacă din România și de cea română din Republica Slovacă în dezvoltarea relațiilor și legăturilor interumane dintre cele două țări.

(w500) Primirea a

Președintele României și ambasadorul Slovaciei au exprimat interesul comun pentru aprofundarea coordonării în plan bilateral și european, precum și în cadrul formatelor regionale precum Inițiativa celor trei Mări (I3M) sau formatul București 9 (B9), în baza similitudinilor de vederi, abordări, conduite și interese.

Ambasadorul slovac a transmis susținerea activă a țării sale privind aderarea României la spațiul Schengen.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadoarea Statelor Unite Mexicane, Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru dinamica pozitivă a relațiilor dintre România și Mexic și a subliniat importanța dezvoltării cooperării economice în contextul în care Mexicul este al doilea cel mai important partener comercial al României în America Latină.

(w500) Primirea a

La rândul său, ambasadoarea Statelor Unite Mexicane a evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale dintre cele două țări, precum și dorința comună cu privire la intensificarea cooperării în domeniile economic, schimburi comerciale, educație, cultură şi turism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite