Klaus Iohannis a participat la ședința de guvern. Liviu Dragnea: "Ce face Iohannis dacă Guvernul vrea să dea o ordonanță oarecare? O distruge cu ciocanul?"

Atmosferă tensionată la ședința de guvern, la care a participat și președintele României. Este pentru a doua oară în mandatul său când Klaus Iohannis merge la Palatul Victoria. Deși au stat la aceeași masă, șeful statului și prim-ministrul Viorica Dăncilă au păstrat distanța. Și fiecare în parte a explicat ce prevede Constituția în astfel de situații. Ba mai mult, premierul a împărțit ședința în două. Ordonanțele controversate, cea pentru amnistie și grațiere și cea pentru măsurile fiscale, nu au fost puse pe ordinea de zi.

20 Decembrie 2018, 09:48 (actualizat 20 Decembrie 2018, 20:20) Știrile TVR |
Iohannis și Dăncilă, la masa guvernului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele Klaus Iohannis a intrat în Palatul Victoria însoțit de consilierii săi, fără să fie întâmpinat de vreun membru al guvernului. După o scurtă întrevedere separată cu premierul, Klaus Iohannis le-a explicat membrilor guvernului că participă la ședință în baza atribuțiilor sale constituționale, lămurite și de o decizie a CCR din 2007, care spune negru pe alb că președintele poate participa la orice ședință de guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a insistat asupra colaborării între Cotroceni și Guvern pentru a asigura o președinție de succes a Consiliului Uniunii Europene, apoi a enumerat, cu lux de amănunte, mai multe proiecte de infrastructură prioritare pentru guvern.

De la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea a fost mult mai puțin împăciuitor ca Viorica Dăncilă și l-a acuzat pe șeful statului că nu respectă Constituția.

Președintele Klaus Iohannis a rămas doar la prima parte a ședinței de guvern, iar Executivul nu a pus pe ordinea de zi nici ordonanța cu noile taxe, nici amnistia și grațierea. Proiectul pentru măsurile fiscale ar putea fi adoptat mâine de Guvern.

_____________________________________________________________

ACTUALIZARE. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a comentat prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de guvern.

"În viziunea mea, da (n.r., dacă Iohannis s-a făcut de râs), pentru că n-a spus că vrea să discute anumite puncte. A fost doar să citească ce i-a scris de la Administrația Prezidențială, să facă poze și să plece. Președintele nu poate să blocheze ordonanțe de guvern. Președintele poate să meargă, așa cum am mers astăzi. Dar deciziile le ia Guvernul. De ce a fost acolo? Le-a zis ceva despre apărare? Ai tupeul să mergi la o ședință de guvern pe care tu îl blochezi? Ce face Iohannis dacă Guvernul vrea să dea o ordonanță oarecare? O distruge cu ciocanul? Cu toporul? Cum poate să blocheze cineva o ședință de guvern și adoptarea unor acte normative în guvern", a spus Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE Ordonanţa de urgenţă privind modificările fiscale ar putea fi adoptată mâine, într-o şedinţă extraordinară de Guvern.

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria, ședința de guvern continuă după o mică pauză.

ACTUALIZARE Premierul Viorica Dăncilă: "Așa este, domnule președinte, prezența d-voastră este în probleme de apărare, ordine publică și politică externă. Sunt convinsă că o cooperare și un consens pe subiectele principale - Brexit, viitorul UE post-Brexit, - reprezintă o abordare care să aducă un plus în UE și în România. Consultările sunt bune, pentru că există posibilitatea ca fiecare ministru să vorbească despre progresele pe care le face. Premierul conduce ședințele Consiliului UE, iar președintele conduce Consiliul European. Legat de ședința de guvern, aș vrea să fac precizări: la finalul acestei săptămâni vor fi anunțați candidații selectați pentru atribuirea Parteneriatului Public Privat (PPP) în autostrada București - Comarnic - Brașov. Cinci investitori și-au anunțat interesul pentru realizarea acestui proiect. Comisia Națională de Strategie și Progonoză - un nou proiect, clinica multifuncțională Dr. Grozovici. Comisia a pregătit 9 proiecte în PPP. Legat de Oltchim, vânzarea de active de către Chimcomplex nu este pusă în pericol. În aceste condiții, decizia emisă de Comisia Europeană nu va afecta locurile de muncă și vânzarea de active. Ministerul Transporturilor a emis autorizația pentru începerea construcției pentru podul suspendat din zona Brăila. Avem pe agendă măsuri pentru creșterea imunizării populației prin vaccinare. Facem demersurile pentru începerea Programului Operațional Regional 2021-2027. Ședința de astăzi va avea două etape: prima care privește domeniile de apărare, ordine publică și politică externă, urmând ca în a doua să discutăm probleme economice".

ACTUALIZARE Klaus Iohannis, la ședința de guvern: "Participarea mea la ședință are loc în virtutea atribuțiilor conferite de Constituția României, care se regăsesc în art. 80, 86 și 87. Voi participa astăzi la ședința d-voastră de guvern. Nu vreau să citiți prezența mea doar într-o interpretare constituțională. Mâine vom prelua simbolic de la cancelarul Austriei președinția Consiliului UE. Avem multe divergențe în multe domenii. Dar într-o chestiune de mare interes național, cum e președinția, nu putem să ne permitem să nu colaborăm. Citiți prezența mea în interesul României, a preluării președinției UE. Pentru România, nicio altă variantă nu este bună. Subliniez că atunci când particip la ședința de guvern, prezidez ședința de guvern. Decizia, ca și răspunderea asupra punctelor de discuție aparțin Guvernului, în speță doamnei prim-ministru. Putem să avem o întâlnire instituțional corectă".

 

ACTUALIZARE Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria, însoțit de mai mulți consilieri.

ACTUALIZARE Viorica Dăncilă a declarat, joi, cu privire la măsurile anunțate de ministrul de Finanațe, Eugen Teodorovici că acele măsuri vor aduce beneficii cetățenilor.

Eu cred în aceste măsuri și cred că aceste măsuri vor aduce beneficii cetățenilor. Pe mine mă interesează ca cetățenii care au contractat împrumuturi să nu mai aibă dobânzi atât de mari. Pe mine mă interesează să ajut cetățenii, suntem un guvern de stânga și eu cred că trebuie să luam aceste măsuri.

Nu am fost contactat de dl președinte sau de la cabinetul președintelui ca să știu dacă dl președinte va fi prezent. Dacă va fi prezent, vom discuta în prezența dumnealui articolele care țin de ordine publică, apărare și politică externă. Vom discuta despre aceste lucruri, rămânând ca apoi Guvernul să discute de ceea ce revine în atribuțiile Guvernului.

Cu privire la o posibilă ordonanță pe Justiție, Viorica Dăncilă a spus că nu are pe masă o asemenea ordonanță, nu s-a discutat despre o asemenea ordonanță.

____________________________________________________

În plus, la şedinţă ar urma să participe şi preşedintele României, Klaus Iohannis, aşa cum a anunţat zilele trecute, în încercarea de a opri o posibilă ordonanţă pentru amnistie şi graţiere.

Ministrul Finanțelor, Eurgen Teodorovici, a anunțat marți la guvern schimbări majore în Codul Fiscal pentru 2019, cu două săptămâni înaintea intrării lor în vigoare. Printre noile prevederi anunțate de Teodorovici: taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa ”pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul 2 de pensii într-una opțională, plafonarea prețului gazelor naturale la 8 de lei megawatt oră.

Așa numita "taxă pe lăcomie" a stârnit îngrijorare nu doar în mediul bancar. Analiștii cred că aceasta se va răsfrânge tot asupra populației.

După anunţul ministrului Finanţelor privind impunerea unor noi taxe şi plafonarea unor preţuri, miercuri, bursa de la Bucureşti a fost pe roşu. Principalul indice a pierdut peste 7%, iar unele bănci au căderi de 10%

Președintele Klaus Iohannis  a declarat miercuri că ordonanța privind noile taxe „aruncă în haos economia”. El a cerut Guvernului să se răzgândească în privința ordonanței, să o pună în discuție și să revină cu o formă care este sustenabilă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 28°C 22°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 26°C 27°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI