Președintele Klaus Iohannis a discutat cu cancelarul Germaniei și cu cel al Austriei la Bruxelles, în marja Consiliului European de iarnă, ultima întâlnire la nivel de şefi de stat din acest an

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat la Bruxelles cu mai mulţi lideri europeni despre preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră, la 1 ianuarie 2019.

13 Decembrie 2018, 23:23 (actualizat 13 Decembrie 2018, 23:27) Știrile TVR |

La întâlnirea cu preşedintele Consiliului European şi cu premierul Finlandei, Klaus Iohannis a declarat că România aşteaptă cu nerăbdare să aibă o colaborare de succes cu partenerii europeni.

Şeful statului a avut o întrevedere cu Angela Merkel. Cancelarul l-a asigurat de "o deplină susţinere pe care Germania o va oferi României în perioada exercitării preşedinţiei rotative". Cei doi lideri şi-au exprimat dorinţa ca procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune să se încheie într-o manieră ordonată. Klaus Iohannis s-a arătat mulţumit de modul în care autorităţile guvernamentale române se pregătesc pentru preluarea preşedinţiei.

Șeful statului a discutat astăzi și cu Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, despre vizita pe care oficialul urmează să o efectueze în România pe 21 decembrie, dar şi despre priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE.

"Discuţiile, care au avut loc în marja reuniunii Consiliului European, s-au axat pe subiectele actuale ale agendei europene, din perspectiva asigurării continuităţii de acţiune între cele două Preşedinţii succesive ale Consiliului Uniunii Europene", informează Administraţia Prezidenţială.

Totodată, Klaus Iohannis şi Sebastian Kurz au evocat contextul european complex în care se realizează tranziţia la preşedinţia rotativă a Consiliului UE între cele două state, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European, finalizarea procesului de reflecţie privind viitorul Uniunii sau negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

"Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că România va acţiona cu pragmatism şi responsabilitate pe durata mandatului său la Preşedinţia Consiliului UE, urmărind ca, prin acţiunile sale, să contribuie la avansarea negocierilor pe dosarele prioritare la nivel european, în efortul comun de a obţine rezultate în beneficiul întregii Uniuni", a precizat Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.

Sebastian Kurz şi-a exprimat "sprijinul pentru obiectivele şi priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene".

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI