Președintele Klaus Iohannis va convoca luni consultări cu partidele parlamentare, pentru formarea unui nou guvern, a transmis purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi. Parlamentarii au votat cu 241 voturi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Astfel întreg guvernul este demis și este necesară derularea procedurilor pentru nominalizarea, desemnarea și învestirea unui nou guvern.
"Președintele a fost informat și a luat act de rezultatul votului din Parlament, președintele va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern" - a anunțat, la TVR 1, purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi. Ea a adăugat că președintele participă joi și vineri la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiliului European.
Potrivit Constituției, primul pas trebuie să-l facă președintele Klaus Iohannis, care declanșează consultări cu toate partidele parlamentare, în ordinea ponderii lor. Constituția spune că "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".
Or, cum PSD nu deține majoritatea absolută (are 221 de parlamentari dintr-un total de 464), președintele va avea consultări cu toate partidele reprezentate în Parlament.
În urma consultărilor, Klaus Iohannis desemnează un posibil premier, care nu e obligatoriu să fie dintre cei propuși de partide. Însă acest candidat de premier trebuie să aibă susținere parlamentară, pentru că el își va forma un guvern și va ajunge la votul din parlament. "Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului", potrivit Constituției.
Dacă prima propunere de guvern pică în Parlament, se declanșează din nou consultări între președinte și partidele parlamentare și primul desemnează un alt candidat de premier care și acesta trebuie să fie votat de Parlament, alături de cabinetul ales de el. În caz de respingere și a acestei propuneri, lucrurile se pot repeta cu desemnarea de premier și votul în Parlament, dar nu mai târziu de 2 luni de la primul vot din Parlament.
Dacă timp de 2 luni Parlamentul nu votează un Guvern, atunci președintele declanșează alegeri anticipate.