Președintele Klaus Iohannis a contramandat vizita pe care urma să o facă în Ucraina, după adoptarea legii educaţiei în această țară

21 septembrie 2017, 20:36

L-am întâlnit pe președintele Poroșenko pe holurile ONU. Normal că ne-am salutat. I-am spus și direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educaţiei şi că sunt foarte neplăcut surprins de această evoluţie, în condiţiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puţin faţă de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. […] Şi-a continuat drumul destul de îngândurat şi sper să reuşim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-şi continue învăţământul în limba română„, a declarat președintele Iohannis, aflat la New York.

Președintele a subliniat că legea educaţiei adoptată în Ucraina contravine bunelor intenţii reciproce.

Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuţii cu preşedintele Poroşenko. Ultima rundă de discuţii am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partenerii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulţi români în Ucraina, a afirmat şeful statului.

Iohannis a precizat că urma să meargă cu preşedintele Ucrainei în zona Bucovinei, unde sunt mulţi români ucraineni.

Această lege a venit într-un moment foarte nepotrivit şi întreaga abordare, după părerea mea, trebuie pusă în discuţie, a mai spus președintele.

Kievul a adoptat  o nouă lege a educației, care prevede sistarea treptată a învățământului în limbile minorităților și educație în limba ucraineană. La o zi după ce parlamentul ucrainean a trimis spre promulgare legea care desființează în etape învățământul în limba minorităților, parlamentul român a solicitat revenirea asupra deciziei. Într-o declarație adoptată miercuri, a lansat un apel pentru o soluție care să permita în continuare minorităților să poată învăța în limba maternă. În cadrul ședinței de plen s-au făcut apeluri la președintele Ucrainei să nu promulge legea și s-a subliniat faptul că inclusiv Constituția Ucrainei nu permite astfel de limitări de drepturi ale minorităților. S-a discutat despre propunerea unei rezoluții chiar în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

O delegație a parlamentarilor români va merge la Kiev.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite