Președintele Klaus Iohannis, videoconferință cu guvernul: Fiecare minister să gestioneze un jurnal al măsurilor luate și al efectelor. Transportul mărfurilor în Europa, îngrijorări la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a condus marți după-amiază Comandamentul de luptă împotriva COVID-19. Comunicarea cu premierul și cu miniștrii cabinetului Orban s-a făcut prin sistem de videoconferință. Șeful statului le-a cerut miniștrilor să îi prezinte stadiul măsurilor luate, respectiv impactul asupra populației și asupra economiei.

17 Martie 2020, 16:22 (actualizat 17 Martie 2020, 18:32) |
Președintele Klaus Iohannis, în videoconferință cu miniștrii Cabinetului Orban

"Pe mine mă interesează în această fază să ne mișcăm foarte repede și aștept fiecare să îmi comunicați pe domeniul pe care îl gestionează ce măsuri ați luat deja, ce măsuri aveți planificate și ce măsuri aveți în agendă cadru pentru zilele următoare", a subliniat președintele.

Klaus Iohannis le-a cerut miniștrilor să stabilească impactul asupra populației al măsurilor, cu o evaluare pe termen foarte scurt, scurt și pe termenul celor 30 de zile cât este în vigoare starea de urgență. În al doilea rând, miniștrii trebuie să urmărească impactul economic al măsurilor decise pe domeniile lor.

Șeful statului a subliniat că marți dimineață a avut o discuție cu președinta Comisiei Europene despre circulația mărfurilor în UE, "o chestiune care pentru noi este de mare importanță". Măsurile luate în statele membre ale Uniunii sunt diferite - prin necorelare, prin măsuri câteodată mai puțin corelate, a constatat șeful statului. "E evident că transportul mărfurilor are de suferit", a subliniat Klaus Iohannis.

Subiectul va fi abordat la videoconferința de marți seară cu membrii Consiliului European.

Președintele a cerut o informare din partea miniștrilor pe marginea acestui subiect - unde apar astfel de blocaje, dacă și noi generăm astfel de blocaje și cum putem să le eliminăm.

Al doilea punct discutat cu președintele CE se referă la granițele exterioare. Ursula von der Leyen dorește să propună limitarea accesului în UE al persoanelor care vin din țări terțe, care nu sunt parte din UE și care nu pot face dovada că au o problemă urgentă de rezolvat în UE.

"Nu dorim să oprim medici, de exemplu, care vor să intre în UE, diplomați care vin la serviciu, delegați care vin cu treburile importante (...) dar dorim să limităm clar turismul și vrem să limităm turismul medical", a subliniat Klaus Iohannis.

România a transmis că este de principiu de acord cu măsurile la granițele exterioare și că avem capacitatea de a impune aceste măsuri la granița noastră.

Președintele a transmis către MAI rugămintea ca fiecare minister să gestioneze un jurnal al măsurilor și efectelor. Miniștrii trebuie să vină rapid cu propuneri de îmbunătățire a acestor măsuri.

În România, 75% din persoanele diagnosticate cu coronavirus fie nu au simptome, fie au simptome foarte ușoare. 19 persoane au fost declarate vindecate și vor fi trimise acasă. Doar 3 sunt cazuri de persoane internate la urgență, dar fără să fie conectate la suport ventilator, a subliniat președintele.

Nu avem până marți după-amiază niciun deces confirmat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI