Președintele Klaus Iohannis: Solicit public demisia d-nei Dăncilă din funcția de prim-ministru. Nu face față poziției de premier

"Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. Solicit public demisia d-nei Dăncilă din funcția de prim-ministru al României", a declarat președintele Klaus Iohannis vineri dimineață. Guvernul comunicase cu puțin timp în urmă că premierul Viorica Dăncilă nu va merge la Cotroceni pentru medierea inițiată de șeful statului. La ora la care ar fi trebuit să înceapă această întâlnire, șeful statului a susținut declarația de presă.

27 Aprilie 2018, 09:39 (actualizat 27 Aprilie 2018, 20:17) |
Klaus Iohannis - declarații integral
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

"Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11.00 cu d-na Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta n-are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenționat să le comunic astăzi românilor.

Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între guvern și PSD, pe de o parte, și Banca Națională pe de cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau doar să repet două lucruri. Rolul Băncii Naționale a României este unul foarte clar determinat și calitatea principală a Băncii Naționale a României este independența ei față de voința politică, față de guvern și față de alte autorități ale statului.

Este foarte evident că PSD-ul pune sub semnul întrebării și chestionează această independență.

Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD-ului și mă îngrijorează.

BNR-ul nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR-ul trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.

A doua chestiune: chiar și așa, este de dorit ca politicile BNR și politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate - asta înseamna discutate. Pentru că evident nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit sa mediez între ei. D-na Dăncilă nu a înțeles acest lucru.

Săptămâna trecută, în guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete care, evident, sunt sensibile, altfel n-ar avea de ce să fie secrete, trebuia să fie consultat președintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între premier și președinte, că este nevoie în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de d-na Dăncilă. Pe data de 29 ianuarie 2018, d-na Dăncilă zicea așa: 'Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu'. Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad litteram Constituția, legile țării, asta înseamnă și că se respectă și principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între președinte și prim-ministru, că se respectă deciziile CCR - toate acestea în interesul României și al românilor.

D-na Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea d-nei Dăncilă.

După cum am spus, pe 29 ianuarie guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci. Trei luni după care pot să trag o concluzie.

D-na Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea, solicit public demisia d-nei Dăncilă din funcția de prim-ministru al României".

ACTUALIZARE: Surse din Administrația Prezidențială au spus că au primit deja o comunicare din partea Guvernului în acest sens. De la Palatul Victoria nu a venit însă nimic oficial. Este surprinzătoare decizia, în condițiile în care această decizie era anunțată deja de câteva zile.

În acest sens, președintele a avut acum două zile o întâlnire cu reprezentanții BNR, iar astăzi va discuta cu membrii Guvernului.

Șeful statului a subliniat, din nou, că Banca Centrală trebuie să fie independentă și nu este responsabilă de politica guvernamentală.

Pe de altă parte, a admis că executivul și Banca Națională ar trebui să își armonizeze politicile.

Putem să constatăm că există o tendință accentuată în rândul PSD-ului de a arunca vina pentru inflație și pentru creșterea dobânzilor în curtea BNR. Cred că trebuie să înțeleagă toată lumea inclusiv PSD-ul, Guvernul, președintele Camerei, că cea mai importantă calitate a BNR-ului este independența. Și asta nu fiindcă eu vreau așa sau fiindcă este scris într-o lege, că mai nou legile se schimbă după bunul plac al PSD-ului. Nu, este condiție esențială de membru în UE, a spus Klaus Iohannis.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 1°C 4°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 3°C 6°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI