Președintele Klaus Iohannis, la Consiliul European. Pe agendă: apărarea, securitatea, migrația și Brexitul

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European, care are loc la Bruxelles. Agenda reuniunii este dominată de problemele spinoase ale Brexitului și migrației, dar și de discuții despre un proiect așteptat 40 de ani pentru a deveni realitate: apărarea comună europeană.

14 Decembrie 2017, 11:13 (actualizat 14 Decembrie 2017, 21:30) Știrile TVR |
Teme majore, în dezbatere la Bruxelles
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Liderii Uniunii Europene vor lua act, în primul rând, de progresele înregistrate în prima etapă a negocierilor și își vor da acordul pentru trecerea la următoarea etapă. În acest moment, acordul la care s-a ajuns îi mulțumește pe europeni.

Etapele dificile în procesul de ieșire a Marii Britanii din UE urmează de acum încolo, întrucât discuțiile vor fi axate pe bani și viitoarele înțelegeri comerciale dintre cele două părți.

O temă importantă de discuții este migrația. Țările din grupul de la Vișegrad refuză în mod constant cotele obligatorii impuse de Comisia Europeană.

Acest Consiliu de iarnă este cu atât mai important cu cât marchează momentul realizării unui proiect care a așteptat 40 de ani pentru a deveni realitate. Este vorba despre PESCO, așa numita apărare europeană comună, complementară Alianței Nord Atlantice.

În a doua zi a întâlnirii, șefii de state și guverne se vor reuni într-un summit al uniunii economice și monetare, la care participă și țările care urmează să facă parte din aceasta zonă euro, printre care și țara noastră.

_________________________________

Pe agenda reuniunii se vor afla subiecte privind domeniul apărării şi securităţii, dimensiunea socială a Uniunii Europene, educaţia şi cultura, respectiv politica UE în domeniul migraţiei. Totodată, vor avea loc discuţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

În marja Consiliului European, şeful statului va participa la Summitul Euro+, la care vor lua parte şi statele membre UE non-euro.

În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi apărării, în cadrul reuniunii va fi lansat formal instrumentul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO).

Preşedintele Iohannis va reitera angajamentul ţării noastre de a participa la operaţionalizarea PESCO, subliniind faptul că implementarea acestui instrument ar trebui să conducă la o dezvoltare mai eficientă a capabilităţilor militare, inclusiv prin evitarea duplicării cu NATO, precum şi la creşterea coeziunii între statele membre UE.

De asemenea, şeful statului se va pronunţa pentru aprofundarea şi extinderea cooperării UE-NATO, atât prin implementarea Declaraţiei de la Varşovia, cât şi prin adoptarea de noi măsuri în zona mobilităţii militare şi a combaterii terorismului, se precizează în comunicat.

Referitor la dimensiunea socială a Uniunii Europene, preşedintele Iohannis va susţine consolidarea acesteia ca rezultat al unui efort comun al statelor membre UE şi va sublinia necesitatea utilizării tuturor instrumentelor disponibile pentru obţinerea unui echilibru în domeniul social, punctând că mobilitatea lucrătorilor este un element de bază în acest proces, se arată în comunicat.

În domeniul educaţiei şi culturii, şeful statului va arăta că, prin intermediul unor iniţiative specifice, statele membre UE pot coopera mai strâns pentru a transmite tinerilor valorile europene şi a le conferi instrumentele necesare pentru îmbunătăţirea competenţelor lingvistice şi digitale şi pentru accesul mai facil la piaţa muncii. Totodată, Iohannis se va referi la importanţa dezvoltării industriilor culturale şi creative, al căror potenţial ar trebui să fie mai bine valorizat, mai ales în contextul evoluţiilor digitale.

Potrivit comunicatului, discuţiile liderilor UE cu privire la domeniul politicii de migraţie se vor concentra pe prezentarea stadiului actual al gestionării acestui fenomen, pe necesitatea implementării unui instrument financiar dedicat stopării migraţiei ilegale şi identificarea unei soluţii în ceea ce priveşte reforma sistemului Dublin.

În acest context, preşedintele României va susţine continuarea cooperării UE cu partenerii externi şi ţările terţe ca factori-cheie în abordarea cauzelor profunde ale migraţiei. Cu referire la instrumentul financiar destinat stopării migraţiei ilegale, şeful statului va evidenţia necesitatea unei analize aprofundate în acest sens la nivelul UE, mai ales în contextul negocierilor pentru viitorul buget multianual al Uniunii.

Summitul Euro în format extins va prilejui discuţii ale liderilor europeni asupra procesului de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.

Klaus Iohannis va reliefa necesitatea avansării în acest proces printr-o abordare incluzivă şi consensuală a statelor membre în implementarea oricărei noi iniţiative în acest sens. De asemenea, el va reitera angajamentul României de a adera la zona euro, atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite.

La reuniunea Consiliului European în format UE 27 care va avea loc vineri va fi evaluat stadiul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul, pentru a determina dacă acestea sunt suficiente în cele trei domenii specifice: drepturile cetăţenilor, frontiera cu Irlanda şi decontul financiar.

Şefii de stat şi guvern din statele membre vor decide dacă se va trece la cea de-a doua fază a negocierilor, cea privind viitoarele relaţii dintre UE şi Marea Britanie. Evaluarea va avea la bază raportul comun agreat de negociatorii UE şi ai Marii Britanii la 8 decembrie şi recomandarea Comisiei Europene cu privire la atingerea progresului suficient în negocieri, se mai arată în comunicat

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI