Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu Ludovic Orban după prima rundă de consultări cu partidele. Variantele liberalilor

15 decembrie 2020, 08:58

Potrivit unor surse din PNL, există două variante: fie se continuă cu aceste negocieri și, în cazul în care USR-PLUS se cramponează în continuare de obținerea șefiei Camerei Deputaților, șeful statului să constate la un moment dat că aceste negocieri nu duc la o majoritate în jurul lui Florin Cîțu și să se vină cu o altă propunere de premier, în baza unor noi consultări, fie liberalii analizează posibilitatea de a renunța la funcția de premier și de a o da celor de la USR-PLUS, care au anunțat că pentru ei Dacian Cioloș ar fi cea mai bună opțiune, urmând ca liberalii să ia șefia Camerei.

VEZI și USR-PLUS anunță că revine la negocieri. Dan Barna îl propune pe Cătălin Drulă pentru șefia Camerei Deputaților

Reamintim că ieri, la finalul consultărilor, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că încă nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.

Este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări, a apreciat șeful statului.

Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează. Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament și pot să vă informez că intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie – săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament„, a declarat președintele după consultările cu partidele.

Impasul negocierilor dintre PNL, USR-PLUS și UDMR a fost principalul subiect al consultărilor pe care președintele Iohannis le-a avut cu partidele din noul parlament. PSD și AUR au fost și ele pentru consultări la Cotroceni, fiecare cu propunerea sa: social democrații vor guvern de Uniune națională, cei de la AUR vor premier, dar fără să fie în vreo coaliție.

PNL, USR-PLUS și UDMR i-au prezentat președintelui progresele , dar și impasul în care se află negocierile pentru formarea unei majorități și a guvernului. Totul s-a blocat la împărțirea funcțiilor de premier, președinte al Camerei și președinte al Senatului.

Prezenți pentru prima oară la consultări, liderii AUR au întârziat la Cotroceni. Au venit cu propuneri, dar s-au și delimitat de celelalte partide.

Președintele a avut o rundă de consultări și cu o delegație a celor 17 minorități, alta decât cea maghiară, reprezentate în Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite