Președintele Klaus Iohannis, în vizită oficială în Japonia. Va fi semnată Declarația pentru crearea Parteneriatului Strategic între România și Japonia

6 martie 2023, 07:18

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut la Tokyo, în prima zi a vizitei oficiale pe care o întreprinde în Japonia, întrevederi cu Președintele Camerei Consilierilor din Dieta Japoniei, Hidehisa Otsuji, și cu Președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda.

(w460) Președint

În cursul celor două întâlniri, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat reperul major pe care semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia, îl va marca în evoluția relațiilor bilaterale de peste un secol dintre cele două state.

Președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei au transmis aprecierile pentru semnarea Parteneriatului Strategic, evidențiind că vizita Președintelui Klaus Iohannis reprezintă un moment cu o semnificație aparte în istoria relațiilor româno-japoneze.

Evenimentul central al acestei vizite va avea loc mâine, când președintele Klaus Iohannis și premierul Fumio Kishida vor semna Declarația pentru crearea Parteneriatului Strategic între România și Japonia, unul dintre cele mai importante obiective de politică externă pentru țara noastră, un document care a fost negociat timp de 5 ani, după vizita la București a regretatului premier Shinzo Abe.

La nivel anectodic, vizita lui Shinzo Abe la București va rămâne în istoria diplomației mai degrabă pentru incidentul politic de la acea vreme, premierul de atunci Mihai Tudose tocmai demisionase și nu l-a mai putut primi pe Shinzo Abe. Acesta s-a întâlnit, însă, cu președintele Klaus Iohannis.

Discuțiile au fost reluate un an mai târziu, când șeful statului a fost prezent la Tokyo la Ceremoniile de încoronare a Împăratului Naruhito și, mâine, Parteneriatul Strategic va fi parafat și semnat.

Președintele României a arătat că lansarea Parteneriatului Strategic reprezintă un moment istoric pe care țara noastră dorește să îl pună în slujba prieteniei și dezvoltării relațiilor dintre cele două popoare și a subliniat obiectivul României  de a fi un partener de încredere al Japoniei, atât în avansarea cooperării bilaterale, cât și în plan multilateral, în cadrul ONU, precum și în relația Japoniei cu NATO și Uniunea Europeană.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că prin documentele care vor fi semnate mâine se deschid noi oportunități pentru intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, industrie, cercetare, inovare, educație și cultură. În acest sens, au fost reliefate posibilitățile de cooperare cu Japonia în extinderea programelor de energie nucleară civilă, cum sunt Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR).

Parteneriatul Strategic România-Japonia are trei dimensiuni esențiale: prima este cea economică, foarte importantă, Japonia este abia a doua țară din Asia cu care România semnează un parteneriat strategic, după Coreea de Sud. Potențialul este uriaș, în acest moment, Japonia este principalul investitor asiatic în România cu apoape 300 de companii active.

Există, însă, și un palier geostrategic de securitate pentru că Japonia este în acest moment unul dintre principalii parteneri ai NATO și este văzută ca un pilon de stabilitate în regiunea indo-pacifică.

„Din această perspectivă, vizita preşedintelui României va avea o puternică dimensiune economică şi de strângere a relaţiilor de investiţii şi a cooperării în materie de inovaţie tehnologică, în plus faţă de dimensiunea politică şi de cea a consolidării schimburilor culturale şi a relaţiilor interumane”, arată Administraţia Prezidenţială.

Al treilea palier se referă la tehnologie, știință și inovare.

Mâine se va semna și un Memorandum între Institutul de la Măgurele și Universitatea din Osaka. Tot mâine, președintele Klaus Iohannis, va fi primit de Împăratul Japoniei Naruhito.

În ceea ce privește situația de securitate, Președinții celor două Camere ale Dietei au accentuat faptul că Japonia și România împărtășesc aceeași viziune și abordare și au transmis aprecieri pentru acțiunile și eforturile susținute ale țării noastre în sprijinul Ucrainei, atât în ceea ce privește situația refugiaților, cât și pentru facilitarea tranzitului de cereale.

Din Japonia, şeful statului se va deplasa în Singapore. Vizita de stat în Singapore, care va avea loc în zilele de 9 şi 10 martie, va marca intrarea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare. Este prima vizită la nivel de preşedinte al României în această ţară în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale.

Şeful statului va avea convorbiri oficiale cu omologul din Singapore, Halimah Yacob, şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong.

„Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde”, informează Administraţia Prezidenţială.

Cu prilejul vizitei, va fi promovat interesul României pentru atragerea investiţiilor singaporeze, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte la Bucureşti, în acest an, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, iar unul dintre obiectivele urmărite este creşterea contribuţiilor la Fondul de Investiţii al Iniţiativei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite