Președintele Klaus Iohannis, în vizită la Blaj: Ar fi o catastrofă să abandonam parcursul României spre Europa, spre modernitate

12 mai 2018, 16:31

Șeful statului a depus o coroană de flori la monumentul „Gloria” de pe Câmpia Libertății, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la Adunarea Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848.

La dezbaterea „Blaj 1848-2018: conștiință națională și destin european”, organizată la Colegiul Național „Inochenție Micu Clain”, Klaus Iohannis poartă un dialog cu reprezentanți ai administrației locale şi ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi, personalităţi culturale, elevi şi profesori.

 

Declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– împreună am meritat aceasta zi frumoasă, sunt deosebit de impresionat de felul în care am fost primit pe Câmpia Libertății de sute și sute de oameni. Mă bucur să evoc personaje cunoscute pentru curajul lor, dar pe care ar trebui să ni le amintim și pentru viziunea politică.

– ne aflam într-unul din principalele puncte ale Școlii Ardelene

– nu întâmplător la Blaj vocea românilor s-a auzit cu cea mai mare putere în timpul Revoluției din 1848.

-Îmi doresc foarte mult să păstrăm acest parcurs al României spre Europa și spre modernitate, ar fi o catastrofă să abandonam acest parcurs pentru care, de atâta vreme, luptă toți românii

– Blajul a demonstrat atunci că nu doar orașele mari pot face istorie și cultură, pot fi motoare de dezvoltare.

– Folosesc, așadar, acest prilej pentru a le felicita pe sportivele de la CSM Volei Alba Blaj, care tocmai au reușit calificarea în finala Ligii Campionilor la Volei Feminin. Bravo!

– Anul în care marcăm Centenarul trebuie să vorbim despre prezent și viitor în aceeași măsură ca despre trecut.

– Întrebarea se pune – ce lăsăm noi generațiilor viitoare în acest context? Cum va arăta România generațiilor viitoare? De viziunea noastră, a decidenților de azi, depinde România de mâine.

– un om înțelept se uită în trecut, trage învățămintele de rigoare și face plan de viitor, așa trebuie să facem și noi.

– Așa cum am afirmat cu fiecare prilej îmi doresc o țară puternică, bine ancorată în UE și în valorile europene. Independența și autonomia instituțiilor, funcționarea statului de drept, stabilitatea fiscală, o politică externă predictibilă, nu chiar așa ca acum, o politică externă responsabilă sunt pilonii pe care se construiește un stat modern și eficient. Iar, dacă vorbim despre aceste lucruri, lumea se întreabă ce trebuie să facem. Păi în primul rând trebuie să știm: a) ce vrem; b) să lucrăm toți pentru același lucru.

-Pentru a evita catastrofe politice care până la urma se răsfrâng asupra tuturor românilor trebuie să fim înțelepți.

– independența instituțiilor, statul de drept, stabilitatea economică toate acestea au fost puse în pericol în ultimul an

– Așa numita reforma a salariilor – cum să înțeleagă un român căruia i se spune că îi crește salariul cu 25% și în scurt timp i se trec contribuțiile în sarcină ?

– cel care câștigă bani trebuie să își întrețină familia, iar dacă nu i se onorează munca, nici nu va fi în stare să-și întrețină familia.

– Sunt aici să vedem ce se poate face pentru a asigura cetățenilor și comunităților noastre dezvoltarea de care toată lumea vorbește, dar de care, din păcate, puțini se ocupă cu adevărat. Despre toate aceste lucruri aș dori să discutăm în continuare.

Discursul integral aici

_____________________

 

În ultima parte a vizitei, şeful statului va asista la ceremoniile de reinaugurare a Palatului Cultural din Blaj, unul dintre cele mai importante edificii de cultură din Transilvania.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite