Președintele României, primit de președintele Republicii Capului Verde. Klaus Iohannis a fost decorat cu Ordinul Amílcar Cabral, gradul I

Capul Verde este a treia oprire a președintelui României în turneul pe care îl face în Africa. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu toate autoritățile acestui mic stat insular - președintele, premierul, cu șeful parlamentului, dar și cu primarul capitalei Praia. Este prima vizită de stat a unui președinte român în Republica Capul Verde, după 50 de ani de relații diplomatice. Cei doi lideri s-au decorat reciproc. Președintele Capului Verde a vorbit despre eforturile președintelui Iohannis pentru modernizarea României, în cele două mandate.

20 Noiembrie 2023, 12:20 (actualizat 20 Noiembrie 2023, 18:00) Știrile TVR |

Înainte de a porni spre Republica Capul Verde, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au avut parte de un ritual de binecuvântare în Zanzibar.

Odată ajuns în capitala Republicii Capul Verde, Klaus Iohannis a fost primit la Palatul Președintelui Republicii cu onoruri militare.

Președintele Klaus Iohannis a primit cea mai înaltă distincție a statului Capul Verde - Ordinul Amílcar Cabral, în semn de recunoaștere a "angajamentului său personal" pentru aprofundarea relațiilor dintre cele două țări. Președintele Neves a primit Steaua României în grad de Colan.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Acest schimb de decorații este uzual când între cele două state există relații bune și foarte bune, vă considerăm un stat apropiat, avem o relație foarte bună și sper că putem să construim foarte mult."

România are din noiembrie o nouă strategie națională pentru Africa, iar autoritățile din Capul Verde mizează pe România pentru a stabili noi parteneriate cu Uniunea Europeană. Capul Verde Este unica țară africană care are un parteneriat de mobilitate cu UE, care promovează migrația legală și o combate pe cea ilegală.

Gazda a lăudat mandatul lui Klaus Iohannis la conducerea României.

Jose Maria Neves, preşedintele Republicii Capul Verde: "Cunosc eforturile domnului preşedinte Iohannis de relansare a relaţiilor cu Africa, cunosc de asemenea eforturile domnului preşedinte pentru modernizarea instituţiilor din România, pentru realizarea unei bune guvernări, asigurarea transparenţei şi pentru îmbunătăţirea vieţii românilor."

Klaus Iohannis a primit și cheia orașului Praia, capitala Republicii Capul Verde, și a vizitat Orașul Vechi, sit Patrimoniu al UNESCO.

Cu prilejul vizitei de stat a Președintelui Klaus Iohannis în Republica Cabo Verde, s-au semnat trei documente bilaterale sectoriale. Primul document se axează în principal pe promovarea cooperării în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor între cele două țări, al doilea promovează cooperarea în domeniul gestionării riscului de dezastre și al asistenței umanitare internaționale, prin schimb de cunoștințe și  experiențe, iar al treilea vizează promovarea colaborării în domenii prioritare și cu un potențial puternic de parteneriat, legate de învățământul superior, prin activități de cooperare inter-universitare în domenii de interes comun, creșterea mobilității studenților și a profesorilor-cercetători, inclusiv prin oferirea de burse.

În a doua zi a programului oficial, președintele României se va deplasa la Centrul Operațional pentru Societatea Informațională și la Parcul Tehnologic din Capul Verde.

Turneul prezidențial din Africa se va încheia pe 23 noiembrie, după o vizită în Senegal.Declarații de presă comune susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Cabo Verde, José Maria Neves - Palatul Prezidențial, Praia

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

 • În primul rând, domnule Președinte Neves, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru înalta distincție de stat pe care mi-ați acordat-o. Acest schimb de decorații este uzual între Președinți atunci când între cele două state există relații bune și foarte bune. Noi vă considerăm un stat apropiat, avem o tradiție veche împreună, vă considerăm prieteni și credem că împreună putem să construim foarte mult.
 • Mă aflu astăzi în vizită de stat în Republica Cabo Verde și, domnule Președinte, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă și pentru ospitalitate.
 • Relația dintre statele noastre, stabilită cu aproape 50 de ani în urmă, dăinuie în primul rând datorită legăturilor interumane. În același timp, Cabo Verde este, ca și România, un loc al respectului pentru valorile democratice.
 • I-am prezentat Președintelui Neves noua noastră abordare strategică de relaționare cu Africa, având la bază o nouă Strategie Națională, bazată pe interese și valori comune.
 • Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante – atât pentru România, cât și pentru Cabo Verde– precum gestionarea situațiilor de urgență, combaterea schimbărilor climatice, agricultura și siguranța alimentară, educația, cercetarea și inovarea.
 • Memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situațiilor de urgență, în domeniul sanitar-veterinar și în cel al educației, care urmează să fie semnate astăzi, reflectă dorința noastră de consolidare a relațiilor tradiționale foarte bune.
 • I-am transmis domnului Președinte Neves aprecierea pentru faptul că țara sa este unul dintre statele cu cele mai notabile rezultate în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și guvernanța democratică din Africa.
 • În același timp, România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Cabo Verde.
 • Acestea sunt deja excelente și se bazează, începând cu anul 2007, pe un Parteneriat Special, unic pentru o țară africană. Cabo Verde este un aliat de încredere al Uniunii Europene în forurile internaționale și în Africa. Totodată, Cabo Verde este prima și singura țară africană care are un Parteneriat de Mobilitate cu Uniunea Europeană.
 • În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaționale și regionale prioritare. Am analizat împreună ce putem face, la nivelul comunității internaționale, pentru soluționarea acestora.
 • I-am prezentat domnului Președinte perspectiva României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt resimțite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securității alimentare.
 • Domnul Președinte Neves mi-a prezentat evaluarea sa cu privire la crizele regionale și am agreat asupra nevoii de stabilitate în regiunea Sahelului. L-am asigurat pe Președintele Neves de angajamentul României pentru stabilizarea și dezvoltarea durabilă a Sahelului. România susține soluțiile identificate de actori regionali și sprijină statele africane în dezvoltarea capacității de a-și asigura propria securitate.
 • Îi mulțumesc încă o dată domnului Președinte pentru discuțiile foarte bune și pentru primirea călduroasă.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 4°C
IASI 5°C 2°C
CLUJ 4°C 0°C
CONSTANTA 15°C 4°C
CRAIOVA 6°C 3°C
BRASOV 6°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI