Președintele Klaus Iohannis: Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este calea corectă. Nu contravine niciunei norme

16 ianuarie 2020, 17:26

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este  democratică și normală, fiind ”calea corectă” de alegere a edililor. Șeful statului a arătat că sprijină ”total” demersul Executivului: ”Guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. Revenirea la două tururi e absolut democratică și normală. Îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a primarilor. Îi încurajez să meargă mai departe.”

Președintele a mai spus că, după ce documentul Guvernului va fi trimis la Parlament, ”imediat” va cere sesiune extraordinară. Totodată, șeful statului a apreciat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu contravine normelor Consiliului Europei, pentru că dă mai multe opțiuni alegătorului.

”Nu e în sensul restrângerii unor drepturi, dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială, nu contravine niciunei norme. Deciziile CCR s-a dat pe alte spețe, nu suntem în niciuna din ipotezele acelor decizii”, a adăugat Iohannis.

Declarațiile vin în condițiile în care executivul a luat decizia, în ședința de joi, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

„În urmă cu peste doi ani de zile am inițiat un proiect de lege pentru a transpune dorința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor și de conferire a unei legitimități acestor primari, prin impunerea obligației ca primarii să fie aleși cu 50%+1 dintre cetățenii care își exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor Permanente Reunite la o defunctă comisie de cod electoral, care tocmai era pe punctul de a-și încheia mandatul, pentru a împiedica introducerea în plenul Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege. Ca atare stimați colegi (…), am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că mulți primari nu au nicio performanță în administrarea localităților, însă și-au rezervat această poziție datorită sistemului de vot și alegerea într-un singur tur de scrutin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite