Președintele Klaus Iohannis, despre eventualitatea numirii unui alt guvern PSD: PSD-ul nu va primi încă o nominalizare de la mine!

22 mai 2019, 16:50

Declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– Pe 26 mai se votează la referendum și PSD îi este frică, PSD îi este frică de acest vot la referendum și face PSD ce știe să facă PSD, încearcă să boicoteze acest vot la referendum. Vedem cu toții cum activiști, oameni din conducerea PSD umblă peste tot în țară, pe la județe, pe la primării, pe la conferințe de presă, să explice oamenilor cum că acest referendum nu ar fi important, că nu ar trebui participat, ba chiar se vede că umblă pe la județe și pe la primării ca PSD-iștii de acolo să îi convingă pe oameni nici să nu voteze la referendum. Este jalnică această încercare. Ba, mai mult, PSD încearcă și instituțional să boicoteze acest referendum, a dat Dragnea ordin la CNA, la Consiliul Național al Audiovizualului, să ignore referendumul. Referendumul este un scrutin care se ține împreună cu europarlamentarele, dar este altceva. CNA, prima dată din istoria post-decembristă, a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitatea referendumului. Ba ai mult, nici nu au vrut să ia în discuție chestiunea. Și când le-am trimis o solicitare cu un videoclip realizat de Administrația Prezidențială în care eu îi încurajez pe români să participe la referendum, atât, nu le sugerez răspunsul, au spus că acest clip este reclamă electorală și să merg eu să mă descurc cu partidele. Auziți ce obrăznicie din partea CNA! Este jalnic!

Dar, românii nu trebuie să se teamă, românii nu trebuie să se teamă să meargă la vot, să voteze la referendum și la europarlamentare. Și dacă vor românii să știe de ce vor fi feriți dacă votează, să se uite la ce s-a întâmplat în campanie în țară. La Topoloveni, simpli demonstranți, oameni care nu sunt de acord cu Dragnea și îi înțeleg foarte bine, au fost pur și simplu arestați pe loc, duși la poliție. Târgoviște, oraș frumos, cetate de scaun, a fost închis orașul, fiindcă PSD-iștii au vrut în liniște să își facă campania electorală. Dreptul la vot este un drept câștigat de români în Decembrie `89 prin sacrificiul suprem. Și vă spun, români, nu irosiți dreptul la vot, mergeți, votați, nu vă poate lua nimeni acest drept. Nu vă temeți, fiindcă dreptul la vot este al vostru! Și pe 26 mai puterea este la voi! Mergeți și decideți! Nu-i lăsați pe alții, nu lăsați PSD să decidă în locul vostru! Pe 26 mai, la vot!

Radu Herjeu, membru CNA, a reacționat după afirmațiile lui Klaus Iohannis: „Preşedintele ţării minte şi asta nu are nicio scuză, chiar dacă, presupun, a fost minţit la rândul său de consilierii şi politrucii din jur”.

Klaus Iohannis a răspuns și la întrebările jurnaliștilor:

Jurnalist: Ce se va întâmpla dacă acest referendum nu va atinge pragul de prezență de 30%? Cine va deconta acest eșec?

Klaus Iohannis:  Asta vom vedea, ce rezultat vom avea și atunci vom discuta. Este o întrebare pe care să o păstrăm pentru după referendum. Eu, deocamdată, cred că referendumul va fi validat.

Jurnalist: Ați enumerat câteva acțiuni de anti-campanie pentru referendum ale celor de la PSD și totuși oficial Viorica Dăncilă spune că va merge, domnul Dragnea spune că va merge. Cum vă explicați declarațiile acestea oficiale în condițiile în care îl vedem pe Niculae Bădălău făcând anti-campanie?

Klaus Iohannis: Da, este tipicul PSD de a lucra cu dublă măsură, cu un mesaj pe de o parte ca să pară democrați, pe de cealaltă parte, prin spate, umblă să îi descurajeze pe români. Ne-am obișnuit. Pe de-o parte, unii dintre cei menționați merg la Bruxelles și se laudă că sunt pro-europeni, pe de altă parte, în campania pentru europarlamentare, arată că Uniunea Europeană nu este pentru noi, că nu este bine cu ei, deci tot felul de acțiuni duplicitare ale PSD și aceasta de descurajare a unui referendum este cea mai jalnică.

Jurnalist: Domnule Președinte, vreți să spuneți că premierul Viorica Dăncilă minte când afirmă că va merge și va vota la acest referendum?

Klaus Iohannis: Nu văd de unde ați trage această concluzie. Este ciudată.

Jurnalist: Spuneați că social-democrații au un limbaj duplicitar, Viorica Dăncilă a spus clar că va merge și va vota la referendum. Cum vedeți această poziție a premierului, în comparație cu pozițiile exprimate de colegii domniei sale de partid?

Klaus Iohannis: Mă bucur că sunt pesediști care se trezesc și își dau seama că această conducere a lui Dragnea este toxică până și pentru PSD.

Jurnalist: Domnule Președinte, duminică seara, Liviu Dragnea va anunța candidatul PSD la prezidențiale, exact cu o seară înainte de a primi sentința finală. Considerați acest anunț o formă de presiune la adresa justiției?

Klaus Iohannis: Nu cred că se va anunța mare brânză duminică seara, decât că au pierdut alegerile.

Jurnalist: Cu cine v-ați simți mai confortabil într-o cursă pentru prezidențiale, cu domnul Dragnea sau cu domnul Tăriceanu?

Klaus Iohannis: Cel mai confortabil mă simt împreună cu românii într-o cursă prezidențială.

Jurnalist: Dar cum vedeți o cursă prezidențială împotriva lui Liviu Dragnea, în condițiile în care el vă acuză că orchestrați statul paralel, dumneavoastră îl acuzați că și-a subordonat justiția din țara noastră?

Klaus Iohannis: Da, ce să zic, atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat pentru fraude la referendum să fie candidat la Președinție.

Jurnalist: Domnule Președinte, vorbeați despre o serie de acțiuni pe care le-ar face social-democrații în județe ca să boicoteze acest referendum. De unde aveți toate aceste informații cu privire la demersurile social-democraților?

Klaus Iohannis: Din surse publice.

Jurnalist: Voiam să vă întreb dacă nu considerați că s-a făcut suficientă reclamă referendumului, în condițiile în care se vorbește despre justiție și despre aceste teme din referendum de foarte mult timp.

Klaus Iohannis: Eu cred că niciodată nu se face prea multă reclamă pentru participarea la vot. Am văzut în ultimii ani că participarea la orice fel de scrutin nu este cea mai bună. Vedem în Europa că sunt țări cu democrații poate mai consolidate decât democrația noastră unde participă peste 70-80% dintre votanți la scrutin și mi-aș dori tare mult ca și românii să-și dorească să exercite acest drept fundamental, de a vota.

Jurnalist: De campania pe care au făcut-o partidele din opoziție pentru acest referendum convocat de dumneavoastră sunteți mulțumit, de cum s-au implicat?

Klaus Iohannis: Da, lumea s-a implicat, fiecare cum a înțeles și cum a știut.

Jurnalist: Cum înțelegeți această atitudine a premierului Dăncilă de a insista cu o remaniere, nu trecută prin Parlament, în opoziție cu poziția șefului său de partid?

Klaus Iohannis: În privința remanierii, abordarea premierului mi se pare cea corectă.

Jurnalist: Ați mai discutat cu premierul Viorica Dăncilă după ce i-ați trimis acea motivare cu privire la cele trei propuneri de miniștri pe care le-ați respins?

Klaus Iohannis: Nu, de atunci nu am mai discutat.

Jurnalist: În privința ambasadorului Maior v-ați hotărât?

Klaus Iohannis: Aceasta este o chestiune care se va discuta după alegeri. Acum avem cu totul și cu totul alte probleme.

Jurnalist: De activitatea Anei Birchall în fruntea Ministerului Justiției sunteți mulțumit? O vedeți ca pe o variantă de propunere din partea premierului și după ce se încheie acest interimat?

Klaus Iohannis: Nu cred că se obișnuiește să se evalueze miniștrii interimari. Iar despre nominalizări cred că mai bine întrebați un pic la PSD.

Jurnalist: De cum a gestionat aducerea lui Radu Mazăre în țară, spre exemplu, despre acest subiect ce părere aveți? Dacă a gestionat Guvernul bine și cum ați văzut aducerea acestuia în țară.

Klaus Iohannis: Această acțiune s-a gestionat bine.

Jurnalist: Ieri Comisarul european pe buget și resurse umane, Günther Oettinger, a spus că, în situația în care un stat membru încalcă statul de drept și independența justiției, Comisia Europeană ar putea pe viitor să reducă accesul statului membru respectiv la fondurile europene. Credeți că s-ar putea ajunge la așa ceva? Ar fi România într-o astfel de situație în viitor?

Klaus Iohannis: Această chestiune se discută de mult și se va mai discuta multă vreme. Nu există o decizie în instituțiile europene pentru așa ceva.

Jurnalist: Credeți că rezultatul alegerilor europarlamentare și al referendumului vor genera o altă majoritate parlamentară de săptămâna viitoare?

Klaus Iohannis: Eu sunt convins că rezultatele de la europarlamentare și referendum vor genera schimbări în spațiul politic românesc.

Jurnalist: Credeți că va influența și sentința în cazul lui Liviu Dragnea?

Klaus Iohannis: Eu nu cred. Eu cred că justiția în România este independentă și își face treaba indiferent de ce se votează sau nu votează. Eu am toată încrederea că se va vedea, în definitiv, independența justiției noastre și într-o speță de mare profil politic.

Jurnalist: Ce schimbări politice anticipați după aceste alegeri?

Klaus Iohannis: Mai multe, și le vom discuta după alegeri.

Jurnalist: În Partidul Social-Democrat se vorbește foarte mult și despre posibilitatea retragerii sprijinului politic pentru Viorica Dăncilă, având în vedere că se opune remanierii prin Parlament. Ați fi dispus să numiți încă un premier de la PSD?

Klaus Iohannis: Pot să vă spun, chit că acum nu vorbim despre asta – PSD nu va primi încă o nominalizare de la mine.

Jurnalist: Deci, sperați la o nouă majoritate parlamentară după alegerile europarlamentare și la schimbarea Guvernului condus de către Viorica Dăncilă?

Klaus Iohannis: Să înțelegem că alegerile vor schimba spațiul politic românesc.

Jurnalist: Dacă nu se schimbă majoritatea, veți rămâne pe poziții și nu veți mai nominaliza un alt premier de la PSD?

Klaus Iohannis: Așa voi rămâne, da.

Jurnalist: Vă așteptați să fie diferențe majore între prezența la alegeri și la referendum?

Klaus Iohannis: Sincer, nu, dar PSD pentru asta lucrează și să le fie rușine!

Vă mulțumesc tuturor! Vă aștept și pe voi la vot, pe 26 mai! Mulțumesc!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite