Președintele Klaus Iohannis, convorbire prin telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre summitul din acest an. Va fi prima reuniune la care va participa și președintele SUA, Joe Biden

Președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru pregătirea Summitului NATO din acest an și în contextul procesului de reflecție privind viitorul NATO (NATO 2030), informează Palatul Cotroceni.

10 Martie 2021, 12:58 (actualizat 10 Martie 2021, 14:00) Știrile TVR |
Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg / FOTO: Autor: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Cei doi au discutat despre importanța avansării discuțiilor privind consolidarea rolului și profilului Alianței, pentru o Alianță mai puternică și mai eficientă la orizontul anului 2030.

"Președintele României a evidențiat că Summitul NATO din 2021, primul la care va participa noul Președinte al SUA, Joseph R. Biden, reprezintă un reper extrem de important în conturarea procesului de adaptare al NATO și pentru consolidarea securității aliaților și a evidențiat că, pentru țara noastră, reconfirmarea unității aliate și a solidității relației transatlantice reprezintă teme centrale în acest context", arată Administrația prezidențială.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea adoptării unor decizii pentru continuarea misiunilor de consolidare a posturii de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic.

Șeful statului a pus accent pe necesitatea identificării corecte a riscurilor și provocărilor, pe revitalizarea parteneriatelor, în special a celui cu Uniunea Europeană, precum și pe continuarea politicii "ușilor deschise" a NATO.

Klaus Iohannis a accentuat importanţa eforturilor pe linia creşterii rezilienţei, atât la nivelul Alianţei în ansamblul său, cât şi la nivelul statelor membre, şi a subliniat hotărârea României de a se implica activ în susţinerea acestor demersuri, menţionând, în acest sens, iniţiativa de constituire şi găzduire a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC).

"Secretarul General al NATO a adresat mulțumiri și aprecieri pentru rolul României în cadrul NATO și a apreciat că România este un aliat responsabil și valoros, cu participări și contribuții substanțiale în planul dezbaterilor conceptuale, al proiectelor și inițiativelor aliate, precum și în teatrele de operații ale NATO. Secretarul General al NATO a împărtășit viziunea Președintelui României cu privire la importanța unui profil solid al Alianței, prin consolidarea posturii de descurajare și apărare, întărirea rețelei de parteneriate și asigurarea răspunsului aliat adecvat la provocările curente din mediul de securitate", a transmis Palatul Cotroceni.

"Secretarul General al NATO a subliniat relevanța, poziție împărtășită și de Președintele României, a continuării eforturilor aliate pentru asigurarea suportării echitabile a costurilor militare aliate (burden sharing), cu efect pozitiv asupra întăririi posturii aliate pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. De asemenea, a fost de acord cu poziția Președintelui Klaus Iohannis privind necesitatea consolidării parteneriatului dintre NATO și Uniunea Europeană. În ceea ce privește problematica rezilienței, subiect tot mai important pe agenda aliată, Secretarul General al NATO a apreciat inițiativa României privind crearea unui Centru dedicat problematicii rezilienței", se mai arată în comunicat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI