Președintele Klaus Iohannis: Am decis ca în acest an școlar școlile, grădinițele și universitățile să nu se mai deschidă

27 aprilie 2020, 09:00

ACTUALIZARE: Președintele Klaus Iohannis a declarat că la finalul ședinței cu premierul și o parte dintre miniștri că redeschiderea școlilor ar fi un risc enorm în epidemia de COVID-19, astfel încât pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid. ”Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri”, a spus Iohannis.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a spus președintele.

Sunt totuși câteva excepții, pe care președintele le-a detaliat.

Examenele naționale, organizate cu respectarea distanțării sociale

”Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale”, a menționat șeful statului.

De asemenea, examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare.

Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației”, a precizat Iohannis.

Două intervale pentru ieșirea din casă dedicate seniorilor

Tot astăzi, președintele premierul și miniștrii din celua de criză au decis ca persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.

”În fine, a treia temă pe care am discutat-o se referă la un ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova. În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a spus Iohannis.

__________________________________________________________

Președintele Klaus Iohannis se întânește astăzi, de la ora 12.00, cu premierul Ludovic Orban într-o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19.

La întâlnire participă și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul ședinței, șeful statului va susține o declarație de presă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite