Președintele K. Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Se negociază în primul rând funcția de președinte al Comisiei

20 iunie 2019, 14:51

E prima reuniune la vârf, după europarlamentare, în care liderii europeni vor stabili cine va deține funcțiile de conducere din Uniune. Aceștia urmează să decidă, mai exact, președinții Consiliului European, Comisiei Europene și ai Parlamentului European.

Lucian Pîrvoiu, corespondentul nostru la Bruxelles, ne spune ce nume sunt vehiculate la bursa zvonurilor: Miză importantă, dar fără rezultate așteptate în această seară, pentru că este foarte greu să se ajungă la un consens în privința numelor care vor dirija instituțiile europene. Imediat după alegerile europarlamentare, a mai avut loc o întâlnire a liderilor din Uniune, fără rezultat nici atunci, este foarte posibil ca să mai avem de-a face cu un astfel de summit în următoarele două săptămâni. Președintele Macron se pare că a aruncat în aer sistemul de „spitzenkandidaten”. În acest moment, Manfred Weber, care era, în mod normal, câștigătorul acestor alegeri și cel care urma să devină președinte al Comisiei Europene, nu mai are susținerea socialiștilor, a verzilor, și a noului grup al luI Macron, Renew Europe, ceea ce înseamnă că președintele Macron încearcă săl impună pe Michel Barnier, care are o anvergură politică impresionantă, este cel care a negociat Brexit-ul din punctul de vedere al Comisiei Europene. Însă această impunere a președintelui Macron produce nemulțumiri și se discută la acest moment chiar de premierul croat Andrej Plenkovici, care ar putea deveni, în tradiția faptului că la Consiliul European au fost instalați președinți din estul Europei, ar putea deveni acesta președinte. Se discută inclusiv numele președintelui Klaus Iohannis, însă există bănuiala că acestea sunt speculații ale celor care ar avea interes ca președintele Iohannis să iasă din jocul electoral din românia, pentru a crea un culoar altora.

Presa a vehiculat în ultimele zile numele președintelui Iohannis pentru conducerea Consiliului European. Klaus Iohannis a răspuns că nu poate comenta zvonuri și că, în momentul de față, se negociază poziția de președinte al Comisiei Europene.

Președintele Klaus Iohannis: „Suntem acum în faza negocierilor politice şi este prea devreme să spunem că va fi numită o persoană sau alta. Sper că toată lumea vrea să avem negocieri rapide, ca să avem nume clare pentru acele funcţii în cât mai scurt timp posibil, pentru că acesta ar fi cel mai bun rezultat. Să negociem la sânge, dar să finalizăm într-un timp rezonabil”.

Reporter: V-aţi adus pijamaua şi periuţa de dinţi pentru o noapte lungă de negocieri?

Președintele Klaus Iohannis: „Nu este foarte sigur că o să avem nevoie de pijamale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite