Președintele K. Iohannis, la Consiliul European: Migrația trebuie să fie controlată, trebuie să consolidăm securitatea la granițele Uniunii

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde va exprima sprijinul României pentru iniţiativele NATO şi UE destinate îmbunătăţirii mobilităţii militare şi va pleda pentru menţinerea unui climat atractiv al investiţiilor în Uniunea Europeană. Șeful statului a vorbit, înainte de reuniune, despre subiectele care vor fi discutate.

28 Iunie 2018, 15:34 (actualizat 28 Iunie 2018, 16:34) |
Declarații Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarații Klaus Iohanis:

- Avem și o discuție despre acel "faimos" buget al zonei euro. Un buget al zonei euro în sine nu este problematic, dacă prin acest buget nu se creează o nouă falie între zona euro și țările non-euro. Așa cum a fost o propunere a Comisiei pe care am salutat-o la momentul respectiv, acest buget al zonei euro prevede și fonduri pentru dezvoltarea unor programepe țările care încă nu sunt membre în zona euro, dar doresc să devină. Dacă conțin această componentă, este în regulă, dar dacă însă se adâncește falia, atunci s-ar putea să fie nevoie de mai multe discuții.

- Astăzi vom avea o discuție, fiindcă sunt foarte multe propuneri și multe dintre ele se contrazic. Noi dorim o soluție care întărește controlul asupra migrației. Este imposibil să continuăm într-un fel pe care l-aș putea numi punctual chiar parțial haotic. Migrația trebuie să fie controlată, trebuie să consolidăm securitatea la granițele exterioare ale Uniunii, trebuie să dirijăm întregul flux migratoriu, trebuie să fie înregistrați toți migranții. Iar cei care nu sunt refugiați și nu ar trebui să beneficieze neapărat de protecție pot fi retrimiși acasă. Sigur, și chestiunea unor centre de primire în afara Europei este o temă care s-a mai discutat. Soluții ar fi, doar că trebuie să ne hotărâm ce să facem, pentru că migrația va continua. Și cu cât mai mult întârziem luarea unor decizii ferme, clare, cu atât mai dificil va deveni de gestionat procesul.

- Da, au perfectă dreptate (n.r., ambasadele care au trimis un semnal vizavi de modificările la legile penale), este un lucru pe care eu l-am spus de multă vreme, legile justiției se pot modifica, dar modificările trebuie să îmbunătățească independența și eficiența sistemului de justiție. Iar aceste atenționări sunt exact lucrurile pe care le spun și eu de multă vreme, lucrurile pe care le spun mulți români.

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda discuţiilor se află teme care vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creştere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare şi comerţ, migraţie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii. Totodată, vor fi abordate ultimele evoluţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE. 

Cu privire la politica europeană de apărare, preşedintele Iohannis se va referi la importanţa cooperării structurate permanente (PESCO), salutând progresele înregistrate, în special cele din domeniul mobilităţii militare şi ameninţărilor cibernetice. De asemenea, şeful statului va exprima sprijinul României pentru iniţiativele dezvoltate de NATO şi UE, destinate îmbunătăţirii mobilităţii militare, şi va reitera susţinerea pentru intensificarea cooperării dintre UE şi NATO. 

Iohannis va vorbi şi despre nevoia implementării reformelor menite să sporească rezilienţa economiilor statelor membre şi va sublinia importanţa acordată cercetării şi inovării ca elemente-cheie pentru competitivitatea Uniunii. 

El va pleda pentru menţinerea unui climat atractiv pentru investiţii în UE, arătând că România susţine un sistem de impozitare echitabil şi eficient al companiilor, care să fie adaptat noilor modele de afaceri în contextul digitalizării economiei. În domeniul comerţului, România rămâne un susţinător puternic al sistemului multilateral bazat pe reguli, stabilit în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, precizează Administraţia Prezidenţială. 

Cu privire la viitorul buget al Uniunii post-2020, Iohannis va pleda pentru finalizarea negocierilor cât mai rapid posibil, dar şi pentru necesitatea identificării unor soluţii echilibrate, care să fie acceptabile pentru toate statele membre. 

'Gestionarea fluxurilor migratorii rămâne o prioritate a Uniunii Europene şi a statelor sale membre şi, în acest context, preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării consolidării protecţiei la frontierele externe ale Uniunii şi va accentua necesitatea unui efort colectiv al statelor membre pentru intensificarea dialogului cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor', arată sursa citată. 

În cadrul discuţiilor despre Brexit, Iohannis va reitera importanţa menţinerii unei voci unitare şi coerente a UE în procesul de negociere cu partea britanică, în vederea obţinerii unui acord echitabil pentru toate părţile. 

'Pentru România, prioritară este protejarea drepturilor şi a intereselor cetăţenilor săi care locuiesc în Regatul Unit. Ca atare, partea română va urmări ca prevederile Acordului de Retragere să conţină toate aspectele relevante agreate în cadrul primei faze a negocierilor', precizează Preşedinţia. 

De asemenea, vineri, preşedintele Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, unde va sublinia că 'pentru ţara noastră, ca stat care doreşte să adere cât mai curând posibil la zona Euro, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare are o importanţă majoră'. 

'Preşedintele României va arăta că deciziile în acest domeniu sunt foarte importante pentru viitorul întregii Uniuni Europene şi, în consecinţă, susţine menţinerea dezbaterilor în format extins, inclusiv cu participarea statelor membre care încă nu fac parte din zona Euro', mai arată Administraţia Prezidenţială

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 3°C
IASI 4°C 2°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI