Președintele K. Iohannis: În această săptămână nu va mai exista nicio schimbare de miniștri. „Remanierea după remaniere”, analizată după sărbătorile dedicate Centenarului și Zilei Naționale

22 noiembrie 2018, 13:22

„Am primit astăzi, la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Dați-mi voie să vă spun că acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici 2 ani. Și pot să vă dau câteva date pe care le-am recitit în această dimineață și care arată că lucrurile merg foarte prost în privința guvernării. PSD-ul este deja la al treilea guvern în nici 2 ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozițiile de ministru. I-am numărat – n-o să vă vină să credeți – sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniștri în aceste guverne. Ascultați un pic: 70 în nici 2 ani! Pot să vă spun că așa nu se poate guverna. Este imposibil să schimbi miniștrii toată ziua-bună ziua. De asta se ocupă PSD-ul, să schimbe miniștrii. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu 2 remanieri într-o săptămână? Este ceva ce nu s-a mai întâmplat, nu s-a mai auzit și în acest fel nu se poate continua. Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă mai degrabă cu un carusel decât cu o guvernare”, a declarat Klaus Iohannis.

„În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea: În această săptămână nu va mai exista nicio schimbare de miniștri. Iar această chestiune care mi-a fost propusă astăzi, o remaniere după remaniere, va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului și Zilei Naționale de 1 Decembrie. Până atunci, pot să vă spun că nu se va întâmpla în această zonă nimic”, a adăugat șeful statului.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Paul Stănescu își va da demisia, președintele a replicat că acest lucru se va discuta după 1 decembrie. „Până atunci, nu vom schimba miniștrii PUNCT”, a declarat Klaus Iohannis. Președintele a rămas ferm și în privința demisiei lui Lucian Șova de la Transporturi, act depus joi dimineață la guvern. „Până după 1 decembrie, nu se va schimba nimic” a insistat Iohannis.

„Nu știu ce conflict vor dumnealor să invoce (la CCR, n.r.), dar eu i-aș invita în loc să continue acest carusel, că mai muncească un pic în guvern și pe urmă mai vedem. Cred că este rezonabil să așteptăm să și guverneze un pic, nu numai să schimbe toată ziua-bună ziua miniștrii dintr-o parte într-alta”, a adăugat președintele.

„Asta cu suspendarea, între timp devine așa, un loc comun. Nu mi-a fost și nu îmi este teamă de așa ceva, și nici de Curtea Constituțională. Absolut toate acțiunile mele se încadrează perfect în cadrul constituțional. A, că nu le convine asta, este posibil, dar nicio acțiune a mea nu s-a situat în afara cadrului constituțional. Egal cum vrea unul sau altul să interpreteze aceste lucruri”, a ținut să precizeze președintele.

Pot să vă asigur că nimic din ce fac eu nu pune în dificultate guvernul. Știu că unii speculează că aș bloca activitatea guvernului. Nici vorbă! Guvernul este complet, n-are decât să lucreze. După 1 decembrie vom discuta, a subliniat șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că nu a avut nici întâlniri, nici înțelegeri cu Paul Stănescu, și nici nu va avea.

Și sărbătorile naționale trebuie respectate așa cum se cuvine, nu cred că românii au nevoie de acest circ de remanieri acum, înainte de sărbătoarea națională. Haideți să serbăm Centenarul așa cum se cuvine, după care putem să revenim la circul de zi cu zi„, a încheiat președintele.

Șeful statului a făcut aceste precizări la câteva ore după ce ministrul Transporturilor, Lucian Șova, și-a dat demisia.

Potrivit legii de organizare a guvernului, există un termen de 15 zile în care se poate lua act de demisia unui ministru. Președintele se află în interiorul acestui termen legal. Nu există însă nicio prevedere legală concretă privind instituția revocării.

În situația în care nici nu a demisionat, iar președintele nu i-a semnat decretul de revocare, Paul Stănescu este, teoretic, în continuare ministru al Dezvoltării, chiar dacă și-a pierdut sprijinul politic al partidului, a precizat Ramona Avramescu, jurnalist TVR, pentru Telejurnal.   

PSD a decis ieri, în Comitetul Executiv, să o propună pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare, și să îi încredințeze lui Mircea Drăghici portofoliul de la Transporturi. Șeful statului a refuzat să îi revoce pe titulari, astfel că formațiunea politică s-a aflat în fața unei situații inedite.

Liderii locali și centrali ai PSD au stabilit să meargă la președintele Klaus Iohannis cu propunerile ca Lia Olguța Vasilescu să fie vicepremier și ministru al Dezvoltării și Mircea Drăghici ministru al Transporturilor. S-au consultat și cu ministrul Justiției, pentru a fi siguri că procedura legală e respectată.

Ca să nu aibă încă o surpriză de la președinte, social democrații le-au cerut miniștrilor Dezvoltării, Paul Stănescu, și Transporturilor, Lucian Șova, să demisioneze.

Premierul Viorica Dăncilă s-a abținut la vot.

Paul Stănescu a răspuns într-un comunicat că își va face propria analiză, precizând însă că a fost umilit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite