Președintele Joe Biden, la summitul virtual pentru democrație: SUA vor fi alături de cei care permit popoarelor lor să respire liber şi nu îşi sufocă populaţia cu o mână de fier

Joe Biden
Joe Biden
11 decembrie 2021, 09:24

Democraţia „nu cunoaşte graniţe. Vorbeşte toate limbile. Trăieşte printre activişti anticorupţie, printre apărători ai drepturilor omului, printre jurnalişti”, a spus preşedintele american participanţilor la videoconferinţă.

Statele Unite vor fi alături de cei „care permit popoarelor lor să respire liber şi nu îşi sufocă populaţia cu o mână de fier”, a mai spus el.

Preşedintele democrat al SUA, care repetă mereu că lumea a ajuns într-un „punct de cotitură” în ceea ce priveşte opoziţia dintre autocraţiile zdravene şi democraţiile ameninţate, a promis în prima zi a summit-ului 424 de milioane de dolari pentru sprijinirea libertăţii presei, a alegerilor libere şi a campaniilor anticorupţie.”Democraţia are nevoie de campioni”, a subliniat Joe Biden.

Dar încercarea sa de a reafirma poziţia Statelor Unite ca reper democratic pe scena mondială s-a lovit de numeroase critici. Printre altele, lista invitaţilor a supărat China şi Rusia, excluse de la acest eveniment, şi în special Beijingul, ofensat de invitaţia adresată Taiwanului.

Preşedintele Joe Biden a fost criticat şi în Statele Unite. Pe de o parte, republicanii l-au criticat pentru că nu a fost mai intransigent cu China. Pe de altă parte, Daniel Ellsberg, un denunţător al războiului din Vietnam, a acuzat administraţia americană pentru intenţia de a obţine extrădarea lui Julian Assange, urmărit în Statele Unite pentru dezvăluirile sale vizând războaiele din Afganistan şi Irak.

„Cum îndrăzneşte Biden să ţină o prelegere la summitul său despre democraţie de astăzi, în timp ce refuză să îl graţieze” pe fondatorul WikiLeaks, a scris Ellsberg joi pe Twitter.

Joe Biden ucide libertatea presei în numele securităţii naţionale, a acuzat el.

Un sondaj al Centrului de cercetare Pew, realizat în primăvara acestui an, a arătat că doar 17% din respondenţii din 16 ţări dezvoltate „consideră democraţia americană un model de urmat”. În schimb, 57% dintre persoanele intervievate „cred că a fost un exemplu bun înainte, dar nu în aceşti ultimi ani”.

China a calificat sâmbătă democraţia americană drept „armă de distrugere în masă”, după summitul pentru democraţie organizat de preşedintele american Joe Biden.

‘Democraţia’ a devenit de multă vreme o ‘armă de distrugere în masă’, utilizată de SUA pentru a se amesteca în alte ţări”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez într-un comunicat publicat online, care acuză Washingtonul că „a pus la cale ‘revoluţiile colorate’ din străinătate”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă