Jens Stoltenberg: Apărarea europeană este bună. Singurul lucru pe care trebuie să-l evităm este dublarea

9 octombrie 2017, 08:09

După întâlnirea de la Palatal Cotroceni, cei doi oficiali au avut o conferință de presă comună în cadrul căreia, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanța României în cadrul NATO, dar și despre parteneriatul NATO-Uniunea Europeană. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat încrederea pe care Alianța o are în țara noastră despre care a spus că este un „aliat de nădejde”

La  întrebarea Jurnalistului TVR, Ramona Avramescu, despre o posibilă intersectare a planurilor de apărare ale UE și ale NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că NATO salută o apărare mai puternică europeană, atâta vreme cât aceasta se referă la creșterea bugetelor europene, mai multe investiții în capacitățile de apărare europene, mai multe exerciții, mai multă coordonare. „Este ceva ce salutăm cu adevărat, deci apărarea europeană este bună. Singurul lucru pe care trebuie să-l evitam este dublarea. Trebuie să evităm dublarea eforturilor europene și ale NATO. Să evitam ca UE să își dezvolte structuri de comandă care să se suprapună peste cele ale NATO și trebuie să ne asigurăm că ceea ce face UE este complementar acțiunilor NATO”, a subliniat secretarul general al NATO.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre complementaritatea planurilor de apărare ale UE și NATO.

„UE este în curs de formalizare a unui mare program care se numește PESCO și este destinat îmbunătățirii apărării comune și a industriei de apărare din UE. Acest lucru trebuie foarte bine înteles.  UE prin membrii săi dorește mai puternică, în domeniul apărării, dar în niciun caz nu înseamnă ca vrem sa dezvoltam ceva concurent sau paralel cu NATO. Programele UE sunt întotdeauna sunt complementare cu programele NATO, ele se completează se întăresc reciproc, nu se concurează și nu se dezvoltă în niciun caz în paralel. Nu există ideea unei alternative europene pentru NATO, există intenția unei UE mai puternice și în cadrul NATO”, a spus Klaus Iohannis.

_____________________________

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, au participat la deschiderea sesiunii plenare a celei de a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, de la Palatul Parlamentului.

Șeful statului  susține un discurs în plenul AP NATO.

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reunește membri ai parlamentelor din țările membre și partenere ale Alianței, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public și parlamentar în sprijinul politicilor Alianței. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euroatlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice, aducând un plus de transparență în viața politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască și să înțeleagă probleme actuale de importanță majoră și contribuie la promovarea unor poziții comune în rândul parlamentarilor membri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă