Președintele Iohannis refuză numirea Olguței Vasilescu la Transporturi și a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Ceilalți miniștri au depus jurământul

20 noiembrie 2018, 13:19

Președintele a semnat decretul de remaniere a Guvernului doar pentru șase ministere. I-a acceptat: la Apărare pe Gabriel Leș, la Ministerul Economiei pe Niculae Bădălău, la Cultură pe Daniel Breaz, pe Alexandru Petrescu la Comunicații și pe Constantin Bogdan Matei la Tineret și Sport. Șeful statului nu a acceptat numele propuse pentru Transporturi și Dezvoltare, Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, și nici revocarea lui Lucian Șova și Paul Stănescu, cei care conduc acum cele două ministere.

Președintele Klaus Iohannis: „Această remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost și este în continuare soluția – înlocuirea acestui Guvern care a creat foarte multe probleme României. (…) Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate”.

Trăgând linie, Lia Olguța Vasilescu, singurul ministru remaniat doar pentru a fi mutat la alt minister, a rămas pe dinafară. Vicepreședinte al PSD și primar reales al Craiovei în 2016, Olguța Vasilescu a făcut parte și din guvernele Grindeanu și Tudose.

Imediat după scurta ceremonie, unde a fost învestită și Ecaterina Andronescu în funcția de ministru al Educației, liderii Coaliției s-au reunit și au luat în calcul chiar reclamarea la CCR a unui posibil conflict juridic de natură constituțională între puterile statului.

Premierul nu poate propune aceeași persoană pentru același minister, potrivit unei decizii mai vechi a CCR, dar nici președintele nu mai are dreptul să refuze a doua propunere.

 

ACTUALIZARE Noii membri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni. Decretul de numire a fost publicat marţi în Monitorul Oficial.

* Ecaterina Andronescu  – ministru al Educației

* Gabriel Leş – ministru al Apărării Naţionale

* Marius Budăi – ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale

* Niculae Bădălău – ministru al Economiei

* Daniel Breaz – ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale

* Alexandru Petrescu – ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

* Constantin Bogdan Matei- ministrul Tineretului și Sportului.

________________________

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a emis decretul de remaniere guvernamentală, ţinând cont de propunerile formulate de PSD.

Declarațiile lui Klaus Iohannis:


– Am primit o propunere de remaniere a guvernului. Acestă remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă.

– Soluția corectă ar fi fost și este în continuare înlocuirea acestui guvern care a creat foarte multe probleme României. Dar până atunci avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere dar trebuie să țin cont de câteva lucruri.

– Este nevoie să ne amintim că ne aflam în fața unei provocări grele – președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest lucru poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele își fac treaba și abordarea României este una coerentă.

– Este nevoie de miniștri care performează foarte bine.

– Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este că mai avem foarte, foarte puțin timp. Deja au început și sunt în plină desfășurare vizitele pe care le primim din partea instituțiilor europene pentru a ne ajuta să ne pregătim, pentru a discuta și, da, de ce să nu o spunem, pentru a verifica dacă suntem pregătiți pentru a prelua această Președinție. Deci, trebuie să acționăm repede.

– având în vedere aceste lucruri am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate. Se revocă din funcțiile de membri ai guvernului, miniștrii: Andrușcă, Vasilescu, Ivașcu, Cojocaru și Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor. Se numesc în funcția de membru al guvernului: Leș – în funcția de ministru al Apărării, Budăi –  ministrul Muncii, Bădălău -ministrul Economiei, Breaz – ministrul Culturii, Petrescu -ministrul Comunicațiilor, Matei- ministrul Tineretului și Sportului.

– Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate.

– Depunerea Jurământului va avea loc astăzi, la ora 15:30, în această sală.



Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Iohannis, despre atacurile cibernetice: SRI funcționează impecabil

Iohannis: Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de președinte