Președintele Iohannis o respinge din nou pe Lia Olguța Vasilescu și cere premierului altă propunere pentru ministerul Dezvoltării. Surse: Guvernul va sesiza CCR

7 februarie 2019, 10:19

Președintele explică în scrisoare motivele pentru care o respinge din nou pe Lia Olguța Vasilescu: lipsa de pregătire, dar şi probleme de comportament. În replică, PSD îl acuză pe Klaus Iohannis că este iresponsabil, iar surse TVR spun că Executivul va reclama la CCR un conflict juridic de natură constituţională cu șeful statului.

Lia Olguța Vasilescu a reacționat pe Facebook la refuzul președintelui și spune că nu există niciun motiv de legalitate pentru respingere.

ACTUALIZARE Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în cazul refuzului lui Klaus Iohannis de a o numi pe Lia Olguța Vasilescu la ministerul Dezvoltării Regionale și în postul de vicepremier, potrivit unor surse.

Președintele arată, în scrisoarea trimisă premierului, că Lia-Olguța Vasilescu nu are pregătirea necesară pentru a ocupa postul de ministru al Dezvoltării.

„Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentația transmisă, constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă. De asemenea, din aceeași documentație constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are experiența în materie necesară promovării și gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel național în domeniul complex al dezvoltării regionale și administrației publice. Astfel, în calitate de primar, doamna Lia-Olguța Vasilescu nu a promovat și nu a gestionat politici publice de nivel național, iar în calitate de parlamentar a desfășurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei și mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experiența obținută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii și protecției sociale”, se arată în scrisoarea președintelui.

Şeful statului îi solicită premierului să facă o altă propunere pentru funcţia respectivă: „În consecinţă, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale urmează să înaintaţi o altă propunere pentru funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care, în mod necesar, pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de lege, ar trebui să răspundă şi cerinţelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea”.

Este pentru a patra oară când președintele Iohannis respinge propunerea  ca Olguța Vasilescu să fie vicepremier și ministru al Dezvoltării.

PSD poate fie să atace decizia la CCR, fie să de o ordonanță de urgență prin care președintele  să aibă un termen până la care să numească miniștrii.

În scrisoarea președintelui, nu se pomenește nimic despre cealaltă propunere – Mircea Drăghici la ministerul Transporturilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite