Iohannis, după demiterea guvernului Cîțu: România este în criză. Voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare

Președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă declarație marți seara, la Palatul Cotroceni, în care a anunțat că va convoca consultări cu partidele politice, după demiterea guvernului Cîțu, abia săptămâna viitoare, "pentru a da timp partidelor să se întrunească să găsească abordări mature și să vină cu ele". Este prima reacție a președintelui după ce moțiunea de cenzură a trecut în Parlament. Președintele și-a amânat plecarea la summitul UE - Balcanii de vest din Slovenia pentru această primă declarație după căderea guvernului.

05 Octombrie 2021, 15:48 (actualizat 05 Octombrie 2021, 20:45) Știrile TVR |

Președintele a enumerat crizele prin care trece România (criza sanitară, criza prețurilor la energie, la care se adaugă criza  politică) și a anunțat că va convoca consultări cu partidele și formațiunile parlamentare abia săptămâna viitoare.

"Acum suntem în situaţia de a trebui să găsim o soluţie. Trebuie să găsim o soluţie, România trebuie să fie guvernată. Pandemia, criza preţurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva este Guvernul României. Aşadar, este nevoie de soluţii şi este momentul pentru decizii mature, este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature şi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cer maturitate şi responsabilitate", a spus șeful statului,  la Palatul Cotroceni.

Iohannis a apreciat că situaţia politică din România este una complicată şi a fost generată de moţiunea de cenzură, despre care spune că a fost trecută prin Parlament de "politicieni cinici".

El a arătat că unii politicieni s-au gândit "să mai adauge o criză" la cele deja existente: "Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică, suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit şi ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a preţului la energie, o criză care este şi europeană şi globală. De lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema preţului la electricitate, dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noştri: să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, care a avut succes. Deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament."

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

Bună seara, dragi români!

Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză.

Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală.

De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată - această moțiune și trecerea ei prin Parlament - de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe.

Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat, USR, împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Acestea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să-i spuneți. Acum, însă, suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. Trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva, evident, este Guvernul României. Așadar, este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate.

Vă mulțumesc!

A fost prima reacție a președintelui Iohannis, după ce guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, cu 281 de voturi pentru.

Scorul, 281 de voturi, adică toți parlamentarii prezenți, este unul istoric. Până acum, recordul era deținut de Executivul condus de Ludovic Orban, care a fost demis cu 261 de voturi.

Moţiunea "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!" a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD. Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea textului, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuia să întrunească astăzi 234 de voturi "pentru".

Surse liberale citate de presă anunțau anterior că șeful statului ar urma să convoace, joi, consultări cu partidele la Cotroceni.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI