Președintele Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală în cazul fostului ministru Valerian Vreme

28 iulie 2017, 12:48

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 28 iulie, ministrului Justiției cererea de urmărire penală a domnului Vreme Valerian, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada septembrie 2010 — februarie 2012, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută și pedepsită de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal și art. 309 Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare și Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008”, arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru ridicarea imunității în vederea urmăririi penale a lui Valerian Vreme în legătură cu săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorul-șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei în vederea sesizării șefului statului pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Valerian Vreme, prejudiciul creat fiind de peste 11 milioane de euro.

„În perioada septembrie 2010 — februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent”, arată DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite