Președintele Iohannis: Vor urma zile de doliu național. Premierul Tudose, politicieni și ambasadori au transmis condoleanțe Familiei Regale

5 decembrie 2017, 14:22

 

Președintele Klaus Iohannis:

Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalități ale României. Este o mare pierdere pentru România, pentru români. Condoleanțe Familiei Regale! România va organiza toate ceremoniile așa cum se cuvine și vor urma zile de doliu național. Am avut o întâlnire cu ambasadorii UE și am ținut ca împreună să avem un moment de reculegere”.

 

Premierul Mihai Tudose:

Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. Îi vom simți mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificație deosebită pentru națiunea noastră. Amintirea Majestății Sale va rămâne mereu vie. Condoleanțe Casei Regale a României, vă suntem alături și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Dumnezeu să-l odihnească!

„Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru” (Regele Mihai, discurs în Parlament în 2011)”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea:

Sunt profund întristat de vestea morții Regelui Mihai! Lunga sa suferință nu a putut atenua șocul acestei vești. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenței Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanței sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă și contribuția Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial și în salvgardarea destinului românesc.

Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică și europeană, care-și respectă propria tradiție și propriile valori naționale. Testamentul său politic este limpede și nu avem decât să-l urmăm toți, indiferent de convingerile politice! Dumnezeu să-l odihnească!

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a transmis condoleanțe Familiei Regale. “Este o zi în care pierdem un om cât o istorie, un om care se identifică prin toată existența sa cu istoria României, cu destinul și existența României. Sunt profund îndurerat!“

Victor Ponta:

Sincere condoleanțe Familiei Regale și tuturor românilor pentru această uriață pierdere! Majesatatea Sa Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria României aproape un secol. Mă consider un privilegiat pentru că am avut ocazia să îl întâlnesc personal și să exprim respectul și admirația. Dumnezeu să îl odihnească”.

Liderul PNL, Ludovic Orban:

Rămas bun, Majestate! În  numele PNL transmit condoleanțe Familiei Regale și tuturor celor care l-au iubit pe Majestatea Sa, regele Mihai și au crezut in destinul său . Din păcate Majestatea Sa ne părăsește chiar acum când intram în anul sărbătoririi centenarului Marii Uniri. Și chiar dacă nu va fi alături de noi fizic, sufletul lui va fi alături de noi și va veghea la continuarea unui destin măreț pentru acestă națiune. Se închide o pagina de istorie. Majestatea Sa este practic ultimul șef de stat care a supraviețuit celui de-al II-lea Război Mondial, care era în funcție în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un destin măreț, un destin dramatic, un destin, din păcate, neîmplinit. Oare unde ar fi fost România, dacă în 1945, în locul comuniștilor suiți pe tancurile sovietice, Majestatea Sa ar fi putut să rămână Regele României într-o Românie modernă, oare unde ar fi fost România dacă în 1990, majestatea sa ar fi fost repus în drepturi și ar fi devenit regele României

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România:

Regele Mihai a luptat împotriva comunismului, a luptat împotriva fascismului şi a avut legături foarte strânse cu Marea Britanie. Este o perioadă foarte tristă şi suntem alături de România

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:

Cu profund regret și durere în suflet am aflat de dispariția dintre noi a Majestății Sale Regele Mihai I. Ziua de astăzi este una tristă pentru poporul român. Am avut onoarea să îl cunosc pe Majestatea Sa Regele Mihai și să-i simt căldura, grija și dragostea pentru țara și poporul român. Majestatea Sa a arătat în perioada domniei sale, în vremuri deosebit de grele, ce înseamnă să reprezinți țara cu demnitate și curaj. A fost respectat în țară și în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului său în spiritul apărării libertății și valorilor democratice. Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei față de țară și popor. Îi vom păstra vie amintirea și îi vom simți lipsa. În aceste momente grele, gândurile mele se îndreaptă către Familia Regală, căreia îi transmit sincere condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea:

A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor și reper moral pentru generațiile ce vor urma … Dat fiind faptul că viața Regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, și că toată viața a militat fără ostenire pentru unitatea românilor, voi propune Consiliului General al Municipiului București ca Piața Victoriei să-i poarte numele. Dumnezeu să Vă aibă în pază, Majestate!

Dacian Cioloș:

Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor! Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite