Președintele Iohannis, mulțumit de rezultatul alegerilor din Marea Britanie: E foarte bun pentru românii de acolo

Klaus Iohannis a declarat că este mulțumit de rezultatul alegerilor din Marea Britanie deoarece premierul Boris Johnson și Partidul Conservator își doresc un Brexit cu Acord, ceea ce e un lucru bun pentru românii care trăiesc acolo. Președintele Iohannis a susținut, la Bruxelles, declarații de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

13 Decembrie 2019, 11:11 (actualizat 13 Decembrie 2019, 11:51) Știrile TVR |
Klaus Iohannis la Consiliul European
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

„Acest rezultat este foarte bun pentru românii din Marea Britanie fiindcă premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit și cred că doresc și în continuare, să realizeze Brexitul, dar cu Acord, acel acord negociat cu Uniunea Europeană, un acord bun care îi protejează pe românii noștri, le acordă drepturi semnificative și de asta am spus de multe ori și acum se pare că ne apropiem de această soluție: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord și spre asta ne îndreptăm”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri la Bruxelles, întrebat la ce trebuie să se aștepte românii din UK după Brexit.

Șeful statului a mai spus că la Consiliul European au fost urmărite joi seara exit poll-urile despre alegerile din Marea Britanie, iar toată lumea speră ca Brexit să fie finalizat cu un Acord.

„Au fost și alte teme importante pe care le-am discutat aseară. În paralel, toată lumea a urmărit, sigur, și exit-poll-urile din Marea Britanie și eu pot să îmi exprim mulțumirea față de rezultatul obținut acolo în sensul că există acum o majoritate clară care, sperăm noi cu toții, va finaliza Brexitul, cu Acord, evident. Astăzi (vineri - n.r.) vom mai avea câteva discuții, dar cred că nu vor fi chiar așa de complicate ca cele de aseară, avem un Euro Summit în format extins unde se vor discuta chestiuni legate de Uniunea bancară. Vom avea mai târziu o discuție pe Articolul 50, adică despre Brexit, și prevăd astăzi discuții, de asemenea, cu rezultate pozitive”, a conchis Klaus Iohannis.

Declarația președintelui Iohannis, aflat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European:

“Am discutat ieri două teme mari și încă câteva care au fost de actualitate. Aș începe cu discuția pe climă, unde obiectivul principal a fost acela de a obține așa-numita neutralitate climatică pentru Uniunea Europeană până în 2050. Acest obiectiv a fost discutat și marea majoritate dintre noi au agreat că Uniunea Europeană dorește acest lucru. Aici vreau să fac încă două remarci care sunt foarte importante pentru publicul general, să înțeleagă despre ce vorbim aici de fapt. Neutralitatea climatică înseamnă că ajungem la un nivel de emisii atât de redus încât practic nu se mai produc schimbări climatice. Este un obiectiv foarte ambițios. Însă, până atunci, avem obiectivul clar și tehnic stabilit, 2030, și acest obiectiv este asumat ferm de Uniunea Europeană și România stă destul de bine în ceea ce privește atingerea țintelor pentru 2030. Deci, asta ca să înțeleagă toată lumea de acasă că noi lucrăm înspre reducerea emisiilor și lucrăm cu succes remarcabil în Uniunea Europeană. Deci, protecția naturii, evitarea unei catastrofe climatice, sunt lucruri extrem de importante pentru noi și facem ceva practic, concret. Nu am obținut unanimitate și această chestiune se va relua în iunie anul viitor, dar progresul este unul semnificativ și îmbucurător

A doua chestiune legată de Cadrul Financiar Multianual, a fost discutat și am hotărât, noi toți împreună, să predăm pregătirea acestui buget Președinției Consiliului European fiindcă în măsura în care s-a lucrat la acest proiect până acum nu s-a obținut progresul pe care  l-am așteptat. Deci, începând de acum, nu va mai fi această chestiune în răspunderea Președinției rotative, ci se va găsi la Președinția Consiliului European. Au fost și alte teme importante pe care le-am discutat aseară. În paralel, toată lumea a urmărit, sigur, și exit-poll-urile din Marea Britanie și eu pot să îmi exprim mulțumirea față de rezultatul obținut acolo în sensul că există acum o majoritate clară care, sperăm noi cu toții, va finaliza Brexitul, cu Acord, evident.

Jurnalist: La ce trebuie să se aștepte românii din Marea Britanie după Brexit?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acest rezultat este foarte bun pentru românii din Marea Britanie fiindcă premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit și cred că doresc și în continuare, să realizeze Brexitul, dar cu Acord, acel acord negociat cu Uniunea Europeană, un acord bun care îi protejează pe românii noștri, le acordă drepturi semnificative și de asta am spus de multe ori și acum se pare că ne apropiem de această soluție: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord și spre asta ne îndreptăm. Astăzi vom mai avea câteva discuții, dar cred că nu vor fi chiar așa de complicate ca cele de aseară, avem un Euro Summit în format extins unde se vor discuta chestiuni legate de Uniunea bancară. Vom avea mai târziu o discuție pe Articolul 50, adică despre Brexit, și prevăd astăzi discuții, de asemenea, cu rezultate positive”.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI