Președintele Iohannis, la summitul de la Praga: Voi sublinia nevoia unei abordări comune a securității continentului și nevoia unei abordări comune în materie de criză energetică

Klaus Iohannis președintele României
Klaus Iohannis președintele României
6 octombrie 2022, 06:55

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații înaintea începerii summitului: „Suntem la Praga și începe imediat prima sesiune a unui format, Comunitatea Politică Europeană. Despre asta s-a discutat, am discutat, dar acum are loc prima întrunire formală. Sunt participante toate statele Uniunii plus celelalte state care se simt parte din continentul european. În total sunt 44 de participanți și credem că vom aborda teme importante, teme vitale pentru continentul european. De exemplu, solidaritatea cu Ucraina va fi o temă, condamnarea agresiunii ruse va fi o temă importantă. Dar vom discuta, fără îndoială, și teme cum este securitatea în perspectivă a continentului european, securitatea la modul general, dar și securitatea energetică, energia, surse alternative de energie și multe alte teme – evident, criza energetică din foarte multe puncte de vedere, situația economică, inflația„, a declarat Iohannis.

„Eu mă aștept la discuții foarte bune, fiind prima întrunire, și personal voi sublinia nevoia solidarității cu Ucraina, nevoia unei abordări comune a securității continentului și nevoia unei abordări comune, ferme și concrete în materie de criză energetică. Plus, sigur, voi lua cuvântul cu alte ocazii, așa cum se ivește în discuție„, a mai spus președintele.

Prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care are loc joi, va constitui o platformă de dialog politic, care va reuni cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi 17 parteneri europeni (partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein).

Reuniune reprezintă un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securităţii, stabilităţii şi prosperităţii pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene, arată Administraţia Prezidenţială.

În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, care va avea loc la vineri, liderii UE vor aborda situaţia din Ucraina, din perspectiva răspunsului european la demersurile Federaţiei Ruse de escaladare a conflictului şi a continuării acordării de sprijin Ucrainei pe plan financiar, politic, militar şi umanitar.

De asemenea, va fi abordată situaţia pe piaţa de energie, din punctul de vedere al impactului preţurilor ridicate la energie asupra costului vieţii şi al eforturilor de asigurare a securităţii aprovizionării cu energie. Liderii UE vor avea discuţii şi cu privire la situaţia economică la nivel european, cu accent pe abordarea nivelului ridicat al inflaţiei şi al riscului de recesiune.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, şi prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, cu privire la cele două reuniuni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite