Președintele Iohannis, la o întâlnire cu tinerii, alături de Jean-Claude Juncker: În principiu, sunt de acord cu votul de la 16 ani

Sibiul este joi capitala Europei. Doar câteva ore ne mai despart de cel mai important eveniment găzduit de acest oraș în istoria sa. Reuniunea celor 27 de șefi de stat sau de guvern aduce la Sibiu câteva mii de oameni, oficiali, membri ai delegațiilor și jurnaliști. Unii oaspeți au sosit deja și au participat la câteva evenimente.

08 Mai 2019, 19:58 (actualizat 08 Mai 2019, 20:05) |
Sibiu se pregătește pentru marele summit
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Miercuri seara, președintele Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. au participat la o întâlnire cu tinerii, așa numitul "Summit al Tinerilor".

La această reuniune, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în principiu, este de acord ca votul la alegeri să poată fi exprimat de cetăţeni care au 16 ani: "În principiu, sunt de acord cu votul de la o vârstă mai fragedă, 16 ani pare ok, dar cred că ar trebui să începem să învăţăm şi despre democraţie un pic mai devreme, înainte de primul vot, pentru că nu dorim să ne aflăm într-o situaţie ca acum, când se merge la vot la 18 ani şi începi să înveţi lucruri despre alegeri când ai 38. În principiu, sunt pentru posibilitatea tinerei generaţii să voteze, dar în acelaşi timp suntem obligaţi să găsim o cale simplă şi clară să explicăm cetăţenilor europeni ce înseamnă votul, pentru că, dacă îi ascultăm doar pe politicienii care sunt în campanie electorală, vom gândi doar că votul este pentru orice, în afară de ceea ce ne interesează, în realitate votul este despre lucruri care ne preocupă, votul este despre viitorul Uniunii Europene, despre siguranţa cetăţenilor săi, a graniţelor sale şi despre un control echitabil, dar ferm a migraţiei, despre schimbările climatice, despre ceea ce facem cu teritoriul nostru. Toate acestea se reflectă în votul nostru pentru Parlamentul European. Puteam avea acolo grupuri care sunt responsabile şi vin cu un plan pentru viitor sau oameni care vin în Parlamentul European şi care spun că nu avem nevoie de fapt de Uniunea Europeană, ceea ce este contraproductiv. De aceea, este necesar să fim informaţi şi da, să dăm dreptul tinerilor să voteze".

La rândul său, Jean-Claude Juncker a precizat că, în chestiunea votului de la 16 ani, Comisia Europeană nu are dreptul să intervină în cazul deciziei unui stat membru: "Comisia Europeană nu are dreptul să intervină în astfel de decizii la nivelul statelor europene. Răspunsul meu este că nu avem o astfel de competenţă". Șeful Comisiei Europene  a adăugat că, în Luxemburg, votul de la 16 ani este opţional.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI