Președintele Iohannis, la baza Mihail Kogălniceanu: Am lansat o solicitare principială către partea americană pentru rachete Patriot

13 iulie 2017, 08:14

Imediat după anunţul administraţiei americane legat de o vânzare de rachete Patriot României, preşedintele Iohannis a putut vedea un astfel de sistem chiar în baza Mihail Kogălniceanu, unde sunt militari români, americani şi britanici.

Preşedintele a stat câteva ore în baza din Constanţa. El s-a întâlnit cu piloţii români şi britanici, dar a asistat şi la o demonstraţie aeriană a unor avioane Mig 21 Lancer, F16 şi Eurofighter Typhoon.

În primăvară, britanicii au adus la Kogălniceanu mai multe avioane Typhoon care, împreună cu MIG-urile româneşti, protejează flancul estic al NATO.

„În scurt timp, piloţii britanici îşi vor încheia misiunea în România. La sfârşitul lunii august, cele 4 avioane Eurofighter Typhoon şi cei 150 de militari britanici vor părăsi baza”, a transmis Adelin Petrișor.

_______________________

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul vizitei de la baza militară „Mihai Kogălniceanu”, că România a lansat „o solicitare principială” către Statele Unite în legătură cu achiziția unor sisteme de rachete Patriot.

E o chestiune care e un pic mai greu de discutat în fața publicului general, dar noi am lansat o solicitare principială către partea americană.  S-a publicat cred că ieri pe site-ul Departamentului (de Stat—n.r.) această notă, care urmează să fie aprobată și mai departe, după care vor începe negocierile„, a declarat șeful statului, întrebat de jurnalistul TVR Adelin Petrișor dacă România va cumpărara rachete Patriot.

Sunt foarte mulțumit că am putut să vin astăzi la Baza Kogălniceanu și să stau chiar un pic mai mult cu oameni de aici. Sunt foarte impresionat. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu profesioniștii români, dar m-am întâlnit și cu profesioniștii americani, profesioniștii britanici, piloți, personal militar, personal civil, și am rămas foarte, foarte plăcut impresionat că toți au un nivel foarte, foarte bun de pregătire, sunt adevărați profesioniști și cred că este un lucru foarte important pentru români să avem oamenii aceștia aici, care aduc o contribuție însemnată pentru securitatea noastră„, a afirmat Klaus Iohannis,  la finalul vizitei de la baza militară.

Președintele a subliniat e buna colaborare a militarilor români cu cei americani și britanici:  „I-am întrebat cum colaborează românii cu americanii, cu britanicii și invariabil răspunsul a fost același: colaborăm foarte, foarte bine, suntem foarte bine primiți de colegii români, suntem foarte bine integrați, lucru care m-a bucurat foarte mult și m-a făcut să mă simt mândru de oamenii noștri care au reușit să dea partenerilor, aliaților noștri sentimentul că vin într-o echipă de profesioniști și se integrează foarte bine„.

ORA 13.40 Președintele Klaus Iohannis a venit la ora 11.00 la baza militară, a stat două ore și jumătate. „A vrut să fie din filmul ăsta, avea ochelari de aviator, a stat foarte mult aici pe pistă, a stat de vorbă cu piloții noștri de MIG 21, a stat, însă, de vorbă și cu britanicii„, transmite jurnalistul TVR Adelin Petrișor aflat la fața locului.

ORA 11.00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Baza Militară „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Șeful statului participă la ceremonialul militar, după care are o întrevedere cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel.

Șeful statului are programată o întâlnire cu generalul Petr Pavel. Ulterior, va vizita Centrul şi se va întâlni cu piloţii români şi englezi care asigură misiunea de Poliţie Aeriană Întărită. La finalul vizitei va avea loc un exerciţiu de zbor cu aeronave MIG 21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon.

Preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel, efectuează o vizită oficială în România, de joi până sâmbătă, la invitaţia generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.

Sâmbătă, preşedintele Iohannis va participa, în Poligonul Cincu, la exerciţiul multinaţional militar întrunit cu trupe în teren şi trageri de luptă ‘Saber Guardian 2017’. La acest exerciţiu participă peste 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace tehnice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă