Președintele Iohannis: Economia își revine, evităm o recesiune tehnică. Săptămâna viitoare prezentăm public planul național de redresare și reziliență

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență, la finalul căreia a anunțat că România poate evita o recesiune tehnică. De asemenea, șeful statului a precizat că starea de alertă va fi prelungită și a avertizat din nou că setul de măsuri pentru prevenirea infectării trebuie respectate cu strictețe.

13 Noiembrie 2020, 10:03 (actualizat 13 Noiembrie 2020, 13:22) Știrile TVR |
Declaratii Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

”Avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică”, a spus președintele.

Șeful statului a precizat că pentru a veni cu noi măsuri și pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de ban, iar acești bani vor veni din fonduri europene.

”Astăzi am avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanța măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură, și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizare, dar și redresate. Vom prezenta acest Plan Național de Redresare și Reziliență public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență”, a spus Iohannis.

Președintele s-a rewferit astăzi și la situația epidemiologică și noile măsuri de scădere a numărului de infectări.

”Trebuie însă să fim sinceri și să spunem că plafonarea la 10.000 este mult prea sus. Avem un număr prea mare de cazuri grave la Terapie Intensivă și avem un număr mult prea mare de decese, și atunci a fost nevoie de un nou set de măsuri, setul care a intrat în vigoare de luni. Iarăși, vă cer respectarea măsurilor și răbdare! Va trebui să așteptăm două-trei săptămâni până când noul set de măsuri va produce efectele dorite - efectele dorite: îngrădirea pandemiei, scăderea sau cel puțin limitarea numărului de noi infectări, limitarea cazurilor grave și, evident, sperăm într-o reducere a mortalității. Aceste lucruri sunt extrem, extrem de importante. Vă solicit tuturor: respectați noul set de măsuri! Este nevoie de aceste măsuri pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de cazurile grave din spitale”, a avertizat șeful statului.

_______________________________________________________________

CONTEXT:

Pe 28 octombrie, preşedintele Iohannis anunţa că, din cele circa 80 de miliarde de euro fonduri europene care urmează să fie alocate României pentru următorii nouă ani, o parte importantă va fi folosită pentru a accelera revigorarea economică în perioada post-pandemie în baza Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Este vorba de peste 30 de miliarde de euro.

El a avut, la acea dată, o şedinţă cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pentru a analiza stadiul pregătirii acestui plan naţional.

La acea reuniune au fost stabilite 12 direcţii prioritare: sănătate; educaţie; digitalizare şi securitate cibernetică; transport durabil; combaterea schimbărilor climatice; protecţia mediului; energie; eficienţă energetică; mobilitate urbană; mediu de afaceri şi antreprenoriat; cercetare-inovare; creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.

______________________________________________________________

La întrunirea de astăzi au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI