Președintele Iohannis, despre aderarea la Schengen: Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură

Unitatea Uniunii Europene se poate consolida dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, înainte de prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care are loc la Praga. Șeful statului a mai declarat că au mai rămas de clarificat anumite aspecte, dar și-a exprimat optimismul că "avem șanse mai bune decât în altă conjunctură".

06 Octombrie 2022, 15:04 (actualizat 06 Octombrie 2022, 15:45) Știrile TVR |

"Sunt şanse, sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi această unitate se poate consolida, dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen după atâţia ani de aşteptate, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare", a afirmat şeful statului.

"Suntem în faza în care se pregătește o vizită a experților în România, care vor să vadă încă o dată, după 11 ani, dacă ceea ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă în continuare suntem pe poziția solidă pe care noi știm că o avem. După aceea, sigur, vor fi încă discuțiile politice și discuția finală care nu se va purta în Consiliu, ci în Consiliul Uniunii, în formatul numit JAI - Justiție și Afaceri Interne. Acolo se ia, de fapt, decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură",  a mai spus președintele

Referitor la declaraţiile făcute miercuri, în Parlamentul European, de europarlamentarul Rareș Bogdan, potrivit cărora  România ar putea bloca exporturile de cereale dacă sunt ţări care vor bloca accesul României în Schengen, preşedintele a spus că pe respectivul europarlamentar care a afirmat acest lucru "l-a luat un pic valul": "Aşa o variantă nu există. Noi, dimpotrivă, facem tot ce putem ca să înlesnim exportul de cereale din Ucraina, pentru a preveni o criză alimentară globală. Deci aşa ceva iese din orice discuţie", a subliniat Klaus Iohannis.

Parlamentul European de la Strasbourg a fost miercuri scena unor dezbateri aprinse referitoare la aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Atât parlamentarii români, cât și cei străini, și-au susținut argumentele pro și contra intrării celor două state în spațiul de liberă circulație din Europa.

Rareș Bogdan a avut o intervenție dură la dezbaterea din Parlamentul European, în care a arătat că sunt două țări care, deși companiile lor au afaceri în România și "dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări", îi "umilesc sistematic pe români", blocând aderarea la Schengen.

"Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?" - a întrebat europarlamentarul român în plenul Parlamentului european.

CITEȘTE ȘI:

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI