Președintele Erdogan, acuzat de un lider al opoziției că „este responsabil de dezastrul de după cutremur”. Oamenii critică taxa pentru prevenirea dezastrelor, percepută de guvern

Furia crește în rândul oamenilor din Turcia, din cauza percepției că guvernul nu s-a pregătit, după ce, luni, mii de oameni au murit în două cutremure uriașe, potrivit BBC.

08 Februarie 2023, 16:25 (actualizat 08 Februarie 2023, 16:29) Știrile TVR |
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Bilanțul victimelor din Turcia a depășit acum 8.500 de morți și se așteaptă ca acesta să crească și mai mult în zilele următoare.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat cifrele la sosirea sa într-una dintre cele mai afectate regiuni, dar există o furie tot mai mare la nivel politic și la locul evenimentelor, față de răspunsul și pregătirea guvernului cu privire la cutremurele devastatoare.

Mulți locuitori din zonele cele mai afectate au criticat „răspunsul întârziat” din partea Autorității turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

Marți, în portul Iskenderun, din sudul Turciei, Arzu Dedeoglu a declarat că două dintre nepoatele sale au fost prinse sub dărâmături. Familia ei a adus excavatoare, din resurse proprii, pentru a îndepărta molozul, dar Arzu Dedeoglu a spus că oficialii nu le-au permis să o folosească.

„Am așteptat până seara târziu, dar nu a venit nimeni", a spus Arzu Dedeoglu. „Am adus un excavator cu propriile noastre mijloace, dar nu au vrut să o folosim - ne-au oprit. Avem doi copii sub dărâmături: fiicele surorii mele”, a mărturisit femeia.

Când serviciile de urgență au ajuns în cele din urmă, Arzu Dedeoglu a spus că au ajuns "prea târziu". Salvatorii s-au oprit pentru un moment, dar familia fetelor i-au implorat să continue căutările.

„Vă rog să nu plecați, poate copiii mei sunt încă în viață", a spus mama lor.

În timp ce mulți acuză guvernul că a reacționat târziu la dezastrele produse de cutremur, alții spun că guvernul nu a fost suficient de pregătit din timp.

„Dacă există cineva responsabil pentru acest lucru, acesta este Erdogan", a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia.

Erdogan a anunțat o stare de urgență de trei luni în 10 provincii, care sunt cel mai grav afectate de un cutremur. Aceasta se va încheia chiar înainte de alegerile din 14 mai, când bărbatul de 68 de ani va încerca să rămână la putere, după 20 de ani de activitate.

Principala sa opoziție este o alianță de partide de centru-stânga și de dreapta, cunoscută sub numele de Masa celor șase. Se așteaptă ca Kilicdaroglu să fie candidatul la președinție.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, el a promis că nu se va întâlni cu președintele "pe nicio platformă", acuzând guvernul că desfășoară "activități de PR" de când au avut loc cutremurele.

Furia crește, de asemenea, și din cauza unei "taxe de cutremur" percepute de guvernul turc în urma unui cutremur masiv din 1999, care a ucis peste 17.000 de persoane.

Suma estimată la 4,6 miliarde de dolari ar fi trebuit să fie cheltuită pentru prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență.

Întrebările legate de "taxa specială de comunicare" - așa cum o numesc autoritățile - sunt adresate de fiecare dată când are loc un cutremur în Turcia, dar guvernul nu a explicat niciodată public cum sunt cheltuiți banii.

Kilicdaroglu a declarat că guvernul președintelui Erdogan "nu s-a pregătit pentru un cutremur timp de 20 de ani".

Nu doar principalul rival politic al președintelui își exprimă furia față de lipsa de pregătire a guvernului.

„Unde au dispărut toate taxele noastre, colectate din 1999 încoace?" a declarat Celal Deniz, în vârstă de 61 de ani, pentru agenția de presă AFP în orașul Gaziantep. Fratele și nepoții săi au rămas blocați sub dărâmături.

Utilizatorii rețelelor de socializare au criticat, de asemenea, unele canale de știri turcești pentru că au "înăbușit" criticile oamenilor din zonele afectate.

Vorbind în Kahramanmaras, președintele Erdogan a recunoscut că au existat dificultăți în răspunsul inițial al guvernului la dezastru, dar a pus întârzierile pe seama drumurilor afectate și aeroporturilor deteriorate.

El a spus că oamenii ar trebui să asculte doar declarațiile autorităților și să ignore "provocatorii". De asemenea, el urmează să viziteze Hatay și Pazarcik, epicentrul cutremurului.

„Statul își face treaba", a spus acesta.

Pentru multe persoane din Iskenderun, însă, statul a sosit prea târziu.

„De ce nu ați venit ieri, încă mai auzeam voci sub dărâmături!", a strigat marți o femeie către echipele de salvare.

"Am fi putut să-i salvăm dacă ați fi ajuns ieri", a spus o altă femeie.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI