Președintele Egiptului a fost primit de Donald Trump la Casa Albă

4 aprilie 2017, 14:38

E pentru prima dată din 2009 când un şef de stat din Egipt face o vizită oficială la Washington. Fost şef al armatei egiptene, al-Sissi a destituit din funcţie pe predecesorul său islamist, Mohamed Morsi, în 2013. Administraţia Obama a îngheţat atunci ajutorul militar american pentru Egipt. Poziţia intransigentă s-a mai relaxat acum doi ani, dar relaţiile au rămas dificile. Acum, preşedintele Donald Trump i-a spus omologului egiptean „aveţi, atât în Statele Unite, cât şi în mine, un mare prieten şi un mare aliat”.

DONALD TRUMP: „Vreau să ştie toată lumea, în caz că există vreun dubiu, că îl susţinem puternic pe preşedintele al-Sissi, care a realizat o muncă fantastică într-un context foarte dificil”.

ABDEL FATTAH AL-SISSI: „Excelenţă, încă de când ne-am întâlnit în septembrie, am avut o profundă apreciere şi admiraţie faţă de personalitatea dumneavoastră unică, mai ales faţă de luarea de poziţie foarte fermă împotriva terorismului”.

Cei doi se cunosc din septembrie anul trecut, când Trump, aflat în plină campanie electorală, l-a întâlnit pe al-Sissi la New York. Acum, ei strâng rândurile cu o agendă comună: Soluţii pentru conflictul palestiniano-israelian şi pentru războaiele din Libia şi Siria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite