Președintele CSM și alți 10 membri ai Consiliului și-au dat în judecată instituția pentru un spor de 25% la salariu. Remunerațiile lor sunt între 5.300 și 10.100 de euro

14 aprilie 2021, 21:45

Printre cei care au dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii se află chiar președintele acestei instituții, Bogdan Mateescu. Judecătorul a confirmat pentru TVR acțiunea în instanță. Alături de el, au mai semnat 10 membri ai Consiliului. Potrivit declarațiilor de avere, aceștia au venituri lunare cuprinse între 5.300 și 10.100 de euro. Cei mai mulți dintre ei au în jur de 8-9.000 de euro pe lună.

Anul trecut, în octombrie, magistrații au cerut Tribunalului Dâmbovița și sporul de 25% pentru acces la secrete de stat. Între timp, instanța și-a declinat competența și a trimis cererea la Tribunalul Municipiului București. Reprezentanți ai unor asociații ale magistraților sunt de părere că, în ciuda faptului că veniturile celor din CSM sunt printre cele mai mari din sistemul public, solicitarea pentru un nou spor este justificată.

BOGDAN PÎRLOG, procuror, Asociația Inițiativa pentru Justiție: „SSID (nivel Strict Secret de Importanţă Deosebită) presupune şi nişte limitări ale libertăţii, spre deosebire de alte grade de clasificare. Inclusiv în momentul în care primeşti SSID îţi exprimi acordul pentru a fi supus periodic unor activităţi specifice unor mandate de siguranţă naţională.”

Doar trei judecătoare din CSM nu se află pe lista celor care au dat în judecată instituția pentru acordarea unui nou spor: Andrea Chiș, Evelina Oprina și Gabriela Baltag. Surse judiciare susțin că ultimele două au dat și ele în judecată CSM, însă au făcut-o la o altă instanță din țară.

Am încercat fără succes să vorbim despre acest subiect cu mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Oricum, cererea de mărire a salariului făcută de cei mai puternici oameni din sistemul judiciar vine în momentul în care Executivul a anunțat că se pregătește să taie din sporurile bugetarilor, pe motiv că multe dintre ele sunt nejustificate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite