Președintele Comisiei Europene nu vrea să arate ce a negociat cu Pfizer. Potrivit regulamentului Comisiei, oficialii sunt obligați să păstreze doar documentele, nu și conversațiile purtate prin mesaje text

Scandalul mesajelor text dintre președinta Comisiei Europene și șeful Pfizer ia amploare. Ombudsmanul european i-a cerut din nou Ursulei von der Leyen să facă publice mesajele cu negocierile despre vaccinurile anti-COVID. Președinta Comisiei Europene și consilierii ei spun însă că nu le mai găsesc și nu mai au aceste mesaje.

29 Ianuarie 2022, 15:03 Știrile TVR |

Emily O'Reilly, Ombudsmanul european, a cerut din nou Ursulei von der Leyen să mai caute totuși mesajele și să revină cu un răspuns până pe 26 aprilie.

Cererea privind publicarea mesajelor dintre von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, a fost tratată neglijent, afirmă Ombudsmanul european.

Eric Mamer, purtător de cuvânt, Comisia Europeană: "Da, vom răspunde Ombudsmanului european înainte de termenul care a fost fixat. Până atunci, nu dorim să mai facem niciun comentariu pe acest subiect."

Ursula von der Leyen precizează că nu mai are mesajele text dintre ea și președintele Pfizer.

Potrivit regulamentului Comisiei, oficialii nu sunt obligați să păstreze decât documentele, nu și conversațiile purtate prin mesaje text.

Scandalul a pornit de la un interviu pentru presa americană, în care von der Leyen dezvăluia că toate negocierile cu Pfizer pentru contractele de vaccin anti-COVID de zeci de miliarde de euro s-au purtat aproape în exclusivitate prin mesaje text sau convorbiri telefonice.

După acest interviu, o jurnalistă a cerut cabinetului von der Leyen să publice mesajele cu șeful Pfizer, conform legilor privind transparența. Deși s-a sesizat și Ombudsmanul european, cabinetul von der Leyen refuză. Refuză inclusiv să precizeze dacă pentru mesajele și convorbirile cu șeful Pfizer președinta Comisiei a folosit telefonul de serviciu, securizat, sau un telefon personal.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 28°C 23°C
CLUJ 25°C 19°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI