Președintele Comisiei Europene, discurs în Parlament: „România ne-a dat o lecție frumoasă de ambiție”

11 mai 2017, 09:06

„Uniunea Europeană, prin primirea României în sânul său, a căpătat mai multă putere la nivel internațional și a pus accentul pe tânăra democrație în sfera europeană, împărtășind aceleași valori și aceleași ambiții. Nu este o întâmplare că am încredințat doamnei Corina Crețu sarcina politicii de solidaritate europeană, prin excelență – politica de coeziune. La Bruxelles, doamna Crețu face o muncă extraordinară (…) Mă bucur de drumul pe care l-am parcurs, dar a fost un drum dificil, care a cerut mult din partea tuturor. Mulți europeni nu cunosc efortul făcut de români și nu sunt conștienți de performanța unei țări întregi de a se transforma într-un timp atât de scurt – de a-și transforma sistemul judiciar, politic, economic, social și să le armonizeze cu principiile care stau la baza construcției europene (…) Aș vrea să vă felicit pentru curajul poporului român și pentru conducătorii săi care aveau busola europeană în mână”, a declarat Juncker, de la tribuna Parlamentului României.

„Jean-Claude Juncker, în vizită în România, într-un moment de cumpănă pentru proiectul comunitar”

Mecanismul MCV nu înseamnă sfârșitul sau retragerea reformelor, a atras atenția șeful Comisiei Europene. După sfârșitul acestui mecanism, cooperarea va continua, a spus Juncker. El a garantat că „alte exigențe și alte criterii nu vor mai fi adăugate la cele exigente”, însă trebuie respectate independența justiției și separația puterilor în stat – „două mize esențiale pentru societatea românească și pentru tinerii români, care sunt purtătorii promisiunilor de viitor”.

„Tinerii români sunt purtătorii promisiunilor de viitor – acesta este atuul dsv cel mai prețios. Acești tineri care sunt atașați valorilor democratice și statului de drept. Asteptările, speranțele lor legitime trebuie să fie luate în considerare”, a adăugat Juncker.

Europa a fost divizată în trecut, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, a subliniat președintele Comisiei Europene: „Nu a existat, niciodată, în UE țări de mâna a doua sau țări pe care să le lăsăm în urmă pe drum”.

„Klaus Iohannis, mesaj de la tribuna Parlamentului: „Nu suntem un stat de rangul doi în UE””

Juncker a mai spus România are un loc binemeritat în spațiul Schengen și că trebuie să poată deveni membră cât mai curând posibil.

Discursul integral al președintelui Comisiei Europene poate fi urmărit în materialul video.

Programul vizitei lui Juncker în România

Jean-Claude Juncker se întâlnește, la ora 10:00, cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, iar de la ora 10:30 va susține un discurs despre viitorul Europei.

După discursul susținut în Parlamentul României, Juncker se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Cei doi vor avea  convorbiri tete-a-tete, urmate de discuții oficiale, la care vor participa membrii celor două delegații. De la ora 13:00, președintele Comisiei Europene va participa la o recepție oferită cu ocazia Zilei Europei în Grădina Palatului Cotroceni.

Jean-Claude Juncker se va întâlni la ora 15:00 cu premierul Sorin Grindeanu, iar de la 16:30 va participa alături de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la un dialog cu cetățenii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite