Președintele Comisiei Europene: Cred că guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi țările UE

29 decembrie 2018, 10:12

România este „foarte bine pregătită din punct de vedere tehnic” să preia de la 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag. „Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE”, a adăugat oficialul european.

„Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva”, a mai spus  preşedintele Comisiei Europene, care a punctat că există voci care au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană: „Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului”.

Luna trecută, preşedintele român Klaus Iohannis a afirmat că ţara sa nu este gata să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, reaminteşte dpa. Iohannis s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca  liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală. Viorica Dăncilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deţine acest post, notează  dpa.

România a aderat la UE alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele ţări au rămas sub monitorizarea Bruxellesului din cauza nerespectării statului de drept şi a corupţiei foarte răspândite, subliniază agenţia germană de ştiri.

În urma declarațiilor lui Jean Claude Juncker, a venit o reacție comună a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, și a ministrului pentru Afaceri Europene, George Ciamba, în care se arată că Gestionarea Președinției Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, instituția națională care are atribuții în acest sens. Stimularea solidarității și coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevați în acest context în plan European. România crede în solidaritate și credem că toți ne dorim o Europă mai puternică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite