Președintele CE a anunțat noua echipă care va alcătui executivul european. Rovana Plumb, propusă pentru portofoliul Transporturi

Rovana Plumb, propusă de România pentru funcția de comisar european, va avea portofoliul Transporturi. Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat noua echipă care va alcătui executivul european.

10 Septembrie 2019, 09:27 (actualizat 10 Septembrie 2019, 19:55) Știrile TVR |

Echipa Ursulei von der Leyen va cuprinde opt vicepreşedinţi, inclusiv Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell. Iar trei vicepreşedinţi executivi vor avea o funcţie dublă.

Frans Timmermans va coordona activitățile legate de politicile climatice, Margrethe Vestager - agenda digitală, iar Valdis Dombrovskis - economia în serviciul cetăţenilor.

Ceilalți vicepreședinți vin din Spania, Cehia, Grecia, Slovacia și Croația.

Rovana Plumb este deputat în Parlamentul European şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al Mediului şi schimbărilor climatice, ministru al Muncii, ministru al Fondurilor Europene, ministru al Educaţiei şi ministru al Transporturilor.

În calitate de comisar pentru Transporturi, Rovana Plumb va trebui să îndeplinească o serie de sarcini trasate de șefa Comisiei Europene. Printre ele, europenii așteaptă soluții pentru un transport mai puțin poluant, dar și respectarea drepturilor transportatorilor.

Cât privește construcția de autostrăzi, sarcina îi revine unui alt comisar.

Opoziția crede că există riscul respingerii Rovanei Plumb în comisiile parlamentare. Iar eurodeputații PLUS-USR au anunțat că vor face totul pentru a o bloca  în audierile din Parlamentul European.

Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, după audierile din comisiile parlamentare. Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European va numi oficial Comisia Europeană.

______________________

Președintele ales Ursula von der Leyen a declarat: „Această echipă va defini calea europeană: vom acționa cu hotărâre împotriva schimbărilor climatice, ne vom consolida parteneriatul cu Statele Unite, ne vom defini relațiile cu o Chină mai autonomă și vom fi un vecin fiabil, de exemplu pentru Africa. Această echipă va trebui să apere valorile și standardele noastre de nivel mondial. Vreau o Comisie condusă cu hotărâre, care se axează în mod clar pe aspectele care ne preocupă și care oferă răspunsuri. Vreau să fie o Comisie bine echilibrată, agilă și modernă. Această echipă va trebui acum să câștige încrederea Parlamentului. Comisia mea va fi o comisie geopolitică dedicată politicilor durabile și doresc ca Uniunea Europeană să fie gardianul multilateralismului, pentru că știm că suntem mai puternici realizând împreună ceea ce nu putem face singuri.”

Rovana Plumb este comisarul european propus de România și acceptat de președintele desemnat al comisiei. Ursula von der Leyen a anunțat lista comisarilor propuși de statele membre, care urmează să fie audiați de comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Rovana Plumb se declară onorată de nominalizare, dar opoziția o contestă și o consideră necalificată pentru funcție.

Pe lista publicată de Comisia Europeană apar doar numele comisarilor desemnați și țara pe care o reprezintă. Portofoliile repartizate vor fi anunțate marți.

Candidații au fost acceptați de Ursula von der Leyen după o serie de interviuri susținute în ultimele săptămâni.

Rovana Plumb spune ca nominalizarea o onorează și o responsabilizează în egală măsură.

Ca om politic și cetățean care face parte din generația care a lucrat și lucrează intens la integrarea în Uniunea Europeană, un proiect care nu s-a încheiat odată cu aderarea noastră, mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcție europeană.

Reprezentanții opoziției susțin însă că exista riscul ca Rovana Plumb să fie respinsă de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, ceea ce ar dauna imaginii României.

Rovana Plumb este in politica de 25 de ani, toți petrecuți în PSD.

A fost parlamentar și ministru in mai multe guverne, la Mediu, Munca și fonduri europene.

In 2017, DNA a cerut Camerei deputaților să îi ridice imunitatea, ca să poată fi urmărită penal in dosarul Belina, dar solicitarea a fost respinsă prin vot.

În prezent, Rovana Plumb este europarlamentar.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI