Președintele american Joe Biden a anunțat noi finanțări pentru a sprijini democrațiile din întreaga lume, în contextul în care administrația sa a făcut puține progrese în promovarea drepturilor omului și a democrației ca obiectiv al politicii sale externe, potrivit Reuters.
Biden a anunțat că a planificat o finanțare de 690 de milioane de dolari pentru a ajuta la combaterea corupției, pentru a sprijini alegerile libere și corecte și pentru a avansa tehnologiile care sprijină guvernele democratice, în cadrul celui de-al doilea Summit pentru democrație condus de Casa Albă. El a anunțat peste 400 de milioane de dolari pentru programe similare în 2021, când a organizat ultima dată un astfel de eveniment.
"Întoarcem cursul lucrurilor aici. Așa cum spunem adesea, ne aflăm într-un punct de inflexiune în istorie aici, când deciziile pe care le luăm astăzi vor afecta cu siguranță cursul lumii noastre pentru următoarele câteva decenii", a declarat Biden.
Apărătorii drepturilor omului spun că există puține dovezi că țările care s-au alăturat summitului au făcut progrese în ceea ce privește îmbunătățirea democrațiilor lor și că nu există niciun mecanism formal care să oblige participanții să respecte angajamentele modeste asumate la prima reuniune, chiar dacă președintele Biden și președintele Coreei de Sud au anunțat că intenționează să găzduiască un al treilea summit în viitor.
Freedom House a declarat în această lună că libertatea globală a scăzut pentru al 17-lea an consecutiv, dar există semne că situația se schimbă, a declarat Katie LaRoque, director adjunct al grupului de monitorizare pentru politici și promovare, explicând că, în timp ce scorurile a 35 de țări au scăzut în clasamentul anual al Freedom House, 34 de țări s-au îmbunătățit.
Dintre țările care au participat la primul Summit pentru democrație, scorurile a 77 de țări au rămas neschimbate în 2022, 17 au scăzut și doar 16 s-au îmbunătățit.
Lumea a cunoscut schimbări mari de la primul summit, cu țări care au ieșit din pandemia globală și invadarea Ucrainei de către Rusia.
La summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei. Invazia în Ucraina de către Moscova în februarie 2022 a ucis zeci de mii de oameni și a redus orașele la ruine.
"Dușmanii democrației trebuie să piardă", a declarat Zelenski.
Mai recent, o mișcare a guvernului de coaliție al premierului Benjamin Netanyahu de a slăbi puterea sistemului judiciar din Israel, o mișcare a Mexicului de a desființa organismul său de supraveghere a alegerilor și decizia Indiei de a descalifica un lider politic de top al opoziției au aruncat o umbră asupra afirmațiilor repetate ale lui Biden potrivit cărora democrațiile au devenit mai puternice.
În discursul său de miercuri, Netanyahu și-a exprimat încrederea că se poate ajunge la un compromis politic în privința reformelor judiciare, despre care a susținut că ar putea fi reconciliat cu libertățile civile, chiar dacă adversarii săi l-au acuzat că încearcă să limiteze independența judiciară.
Summitul este co-organizat de guvernele din Costa Rica, Olanda, Coreea de Sud și Zambia. La eveniment participă 120 de țări, inclusiv Taiwan, grupuri ale societății civile și companii tehnologice.