Președintele american Joe Biden a ajuns în Polonia, unde s-a întâlnit cu refugiați ucraineni și cu soldaţi americani

"Am impus Rusiei sancțiuni severe și vor urma altele", a declarat președintele Biden în Polonia, la o discuție despre situația refugiaților ucraineni. Prima oprire a fost într-un oraș situat la 80 de kilometri de frontiera cu Ucraina, unde a vizitat baza americană. În ultima lună, aici au fost dislocate forțe suplimentare pentru întărirea graniței estice a NATO în fața agresiunii ruse. Vineri seara, președintele Biden a ajuns la Varșovia.

25 Martie 2022, 06:24 (actualizat 29 Martie 2022, 16:15) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Joe Biden în Polonia "
 |  GALERIE FOTO

Prezența președintelui american în Polonia este un semnal al sprijinul uriaș pentru securitatea Poloniei, al prieteniei și unității noastre, a declarat președintele Poloniei. Întâlnirea cu Joe Biden într-o localitate aflată la 80 de km de frontiera cu Ucraina a fost decalată, întrucât avionul liderului polonez a aterizat de urgență la Varșovia în urma unei probleme tehnice. Cei doi lideri au discutat despre criza umanitară cu reprezentanți ai organizațiilor care administrează ajutoarele pentru refugiații ucraineni.

„Suntem pregătiți să oferim încă 1 miliard, după cum a subliniat ambasadorul, 1 miliard de dolari pentru cei care au fugit din Ucraina și cei care sunt afectați în întreaga lume că urmare a impactului negativ al acestui război asupra securității alimentare."

Președintele Biden a vizitat baza americană din această localitate, unde au fost dislocați 3000 de militari luna trecută, dintr-o structură de reacție rapidă, divizia 82 aeropurtată, pregătită pentru misiuni complexe.

Liderul american a făcut poze cu ei și a mâncat o felie de pizza.

Peste 2 milioane de refugiați din Ucraina au intrat în Polonia de la invazia rusă, o provocare fără precedent în istoria țării, după cum a descris situația președintele Poloniei.

_________________________________________________________

ACTUALIZARE Prima oprire a președintelui american în Polonia a fost la o bază americană aflată la 80 de km de granița cu Ucraina. Joe Biden a discutat cu militarii, a mâncat alături de ei o felie de pizza și a făcut fotografii.

Programul a fost modificat în ultimul moment întrucât avionul președintelui Poloniei, care venea de la Bruxelles, a făcut o aterizare de urgență la Varșovia din cauza unor probleme tehnice, înaintea discuțiilor cu liderul american. Vineri seara, președintele Biden discută cu experți implicați în gestionarea crizei refugiaților.

ACTUALIZARE Președintele Joe Biden a sosit în orașul Rzeszow, unde se  întâlnește cu președintele polonez Andrzej Duda.

_________________________________

Venind de la Bruxelles după un maraton de summit-uri, preşedintele Statelor Unite va fi primit de preşedintele polonez Andrzej Duda pe aeroportul acestui oraş situat la două ore şi jumătate de Lvov, principalul oraş din vestul Ucrainei.

Liderul american va fi informat despre "răspunsul umanitar pentru a atenua suferinţa civililor din Ucraina şi pentru a răspunde fluxului tot mai mare de refugiaţi care fug de războiul pe care l-a ales Putin", a precizat Casa Albă în comunicatul său de presă.

Preşedintele Joe Biden se va întâlni apoi cu soldaţii americani poziţionaţi în această regiune şi "care contribuie, alături de aliatul nostru polonez, la eforturile de descurajare ale NATO pe flancul său estic".

Vineri seara, preşedintele american se va deplasa la Varşovia, unde va avea, sâmbătă, discuţii mai consistente cu omologul polonez, conform programului oficial.

El va susţine apoi un discurs "despre eforturile unite ale lumii libere de a sprijini poporul ucrainean, de a trage Rusia la răspundere pentru războiul său brutal şi de a apăra un viitor bazat pe principii democratice", potrivit Casei Albe.

Această vizită de două zile în Polonia vine după un maraton diplomatic extraordinar la Bruxelles, unde preşedintele Joe Biden a participat la summiturile NATO, G7 şi UE în care a lăudat unitatea occidentală în răspunsul dat Rusiei, la o lună după începerea invaziei ruse în Ucraina.

În cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, Joe Biden a susţinut că NATO " nu a fost niciodată, niciodată, atât de unită".

Pe 5 martie, secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat la rândul său la Rzeszow, unde s-a întâlnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, după care a mers la un punct de trecere a frontierei în Ucraina.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI