Președintele american Donald Trump a sosit sâmbătă în capitala Arabiei Saudite

20 mai 2017, 11:32

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 Donald Trump s-a bucurat de o primire foarte caldă în Arabia Saudită, spre deosebire de predecesorul său, Barack Obama, considerat prea moale faţă de Iran, eternul adversar al Riadului.

Liderul de la Casa Albă a primit şi cea mai înaltă distincţie a regatului: medalia Abdulaziz.

Turneul internaţional de 8 zile al preşedintelui Trump va mai include opriri în Israel, teritoriile palestiene, la Vatican, Bruxelles şi în Sicilia.

ACTUALIZARE 11.32 Președintele american Donald Trump a sosit sâmbătă la Riad, capitala Arabiei Saudite, în prima etapă a turneului său inaugural în străinătate, și unde a fost primit cu mare fast, transmit agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Posturi de televiziune saudite și din lumea arabă au prezentat imagini ale avionului Air Force One aterizând cu puțin înaintea orei locale 09.50 (06.50 GMT) pe aeroportul Regele Khaled din capitala saudită.

Autoritățile i-au rezervat lui Donald Trump o primire călduroasă, contrastând cu cea mai curând glacială cu care a fost întâmpinat acum un an, în ultima sa vizită, fostul președinte american Barack Obama, criticat de Riad pentru declanșarea unui proces de apropiere de Iran, marele rival al Arabiei Saudite.

Șeful Casei Albe a fost întâmpinat la coborârea din avion, împreună cu soția sa Melania, pe covorul roșu, de regele Salman, care le-a strâns mâinile celor doi oaspeți.

Prima Doamnă era îmbrăcată sobru, cu un pantalon amplu cu talie înaltă și o cămașă cu mâneci lungi, toate de culoare neagră, și o centură aurită.

Suveranul saudit, în vârstă de 81 de ani, care se sprijinea cu un baston, a însoțit apoi cuplul prezidențial american în salonul de onoare al aeroportului, unde a luat loc între Trump și soția acestuia, după care au urcat într-o limuzină blindată.

Fiica cea mare a lui Donald Trump, Ivanka, și soțul acesteia, Jared Kushner, care fac parte din delegația americană, au coborât pe o ușă situată în partea din spate a avionului, după care au traversat pista ținându-se de mână.

Ivanka Trump era îmbrăcată cu o rochie lungă neagră cu motive albe.

Cortegiul oficial s-a deplasat apoi spre un mare hotel din Riad, oraș pavoazat cu drapele saudite și americane, dar și cu fotografii ale celor doi lideri sub sloganul ‘Împreună vom triumfa’.

Din delegația americană fac parte, între alții, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, consilierul economic Gary Cohn și Dina Powell, consilier adjunct pentru securitate națională.

Potrivit Riadului, aliat major al Washingtonului în regiune, vizita va include încheierea unor acorduri politice și comerciale și va impulsiona lupta comună împotriva militanților islamiști.

Donald Trump are programate întâlniri în cursul după-amiezii cu conducătorii regatului saudit, inclusiv cu regele Salman, iar duminică va rosti un discurs despre ‘speranțele’ sale pentru o ‘viziune pașnică’ a islamului, în fața a aproximativ 50 de lideri ai lumii arabo-musulmane.

După Arabia Saudită, președintele american se va deplasa succesiv în Israel, în teritoriile palestiniene, la Vatican, la Bruxelles — pentru un summit NATO — și în Sicilia, pentru o reuniune la vârf a G7.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite