Președinta Ungariei lansează din România mesaje contestate. Marcel Ciolacu: A făcut declaraţii total inacceptabile

Autoritățile române protestează față de felul în care președinta Ungariei a înțeles să transmită anumite mesaje în cursul vizitei private pe care a făcut-o în Transilvania la sfârșitul săptămânii trecute. Ambasadorul Ungariei la București a aflat de la Ministerul de Externe nemulțumirile părții române.

29 Mai 2023, 13:46 (actualizat 29 Mai 2023, 21:48) Știrile TVR |
Președintele PSD, Marcel Ciolacu

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a participat în Transilvania zilele trecute, la sărbătoarea Rusaliilor. A fost un prilej pentru a transmite tot felul de mesaje. Unele au scandalizat opinia publică din România. Pe rețelele de socializare a făcut și un rezumat al vizitei, pe fondul sonor al Imnului Ținutului Secuiesc, invocând versul "Nu lăsă Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!"

Katalin Novak a postat și un mesaj care amintește, în linii mari, de cel pe care l-a transmis anul trecut, tot în cursul unei vizite private în România.

O mamă este fericită când familia ei se unește - s-a spus în predică de astăzi. În același fel, ca președinte, mi se pare înălțător să experimentez atunci când națiunea este împreună, așa cum a fost aici, la pelerinajul de astăzi. O Doamne, binecuvântează-i pe unguri!, a scris Katalin Novak.

Ministerul Român de externe consideră că anumite mesaje transmise de oficialul ungar nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări. MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu apreciază că sunt declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei. Preşedintele PSD a declarat luni că respinge „cu fermitate” gestul preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios în România, „declaraţii total inacceptabile”, cu caracter revizionist, despre Transilvania.

„Resping cu fermitate gestul preşedintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declaraţii total inacceptabile, cu caracter revizionist, pe tema Transilvaniei. Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care ştie să îşi primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că românii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în ţara noastră şi să facă asemenea „declaraţii sfidătoare”, care pot genera tensiuni sociale.

„Ne dorim relaţii normale cu ţara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în faţa unor asemenea situaţii scandaloase. Doamna Novak, fiţi fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al naţiunii române”, a conchis acesta.

Katalin Novak, a vizitat, sâmbătă, biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, după ce a participat la marea procesiune de Rusaliile Catolice. Este pentru a două oară când președinta Ungariei face vizite private în țară noastră și transmite mesaje dezaprobate la cel mai înalt nivel în România.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI