Președinta Comisiei Europene a schimbat denumirea controversată a portofoliului ”Protejarea modului de viaţă european” în ”Promovarea modului de viaţă european”

Lidera grupului socialist Iratxe Garcia și presedinta C.E Ursula von der Leyen
Lidera grupului socialist Iratxe Garcia și presedinta C.E Ursula von der Leyen
13 noiembrie 2019, 15:02

Astfel, Ursula von der Leyen, a modificat denumirea controversată a portofoliului comisarului însărcinat cu migraţia din ”Protejarea modului de viaţă european” în ”Promovarea modului de viaţă european”, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt.

Denumirea portofoliului a suscitat o polemică intensă după anunţarea noii Comisii Europene.  Mai multe grupuri politice din Parlamentul European – printre care socialist, ecologist şi Renew Europe – i-au solicitat viitoarei şefe a executivului comunitar să renunţe la titulatura care în opinia lor asocia migraţia şi ”protejarea modului de viaţă european”. Până acum, însă, Von der Leyen rămăsese consecventă faţă de denumirea iniţială a portofoliului.

Lidera grupului socialist (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Garcia, care în luna septembrie i-a trimis o scrisoare pe acest subiect Ursulei von der Leyen, a salutat într-un comunicat schimbările decise de aceasta.

O altă modificare adusă este aceea că viitorul comisar pentru ocuparea forţei de muncă va fi responsabil şi pentru drepturi sociale, iar comisarul european pentru mediu va integra, de asemenea, pescuitul.

Responsabilitatea portofoliului ”promovarea modului de viaţă european” îi va reveni grecului Margaritis Schinas, care a fost deja audiat de comisia de specialitate a Parlamentului European. În perioada mandatului Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, Schinas a fost purtător de cuvânt al acestuia.

Noua Comisie Europeană urmează să îşi înceapă mandatul la 1 decembrie, după ce componenţa şi programul ei vor fi supuse la vot în plenul Parlamentului European pe 27 noiembrie, la Strasbourg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite