Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a obținut susținerea finală a statelor membre pentru Directiva gazelor naturale

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a făcut un nou pas important pentru adoptarea Directivei Gazelor. Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre a aprobat acordul provizoriu obținut de președinția română a Consiliului Uniunii Europene cu Parlamentul European. Următorul pas pentru adoptarea Directivei Gazelor naturale este votul în Parlamentul European, informează Ministerul Energiei.

21 Februarie 2019, 17:22 (actualizat 21 Februarie 2019, 17:23) |
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene

"Sunt foarte mulțumit că am ajuns la un acord atât de repede. Acest acord elimină o lacună din cadrul legislativ al UE în domeniul energiei și va garanta o aplicare coerentă a normelor Uniunii Energetice în întreaga UE. Obținerea celor două acorduri politice consecutive ne apropie de momentul adoptării Directivei Gazelor și închiderii acestui dosar sub Președinția română” a declarat Anton Anton, ministrul Energiei.

Revizuirea Directivei privind gazele naturale este extrem de importantă pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene.

Președinția României la Consiliul UE a avut un rol crucial în aceste negocieri, care aduc garanții că regulile Uniunii Energetice se vor aplica și în cazul conductelor de gaze către și din țările terțe, subliniază Ministerul Energiei.

Dosarul se afla în discuții la nivel european de peste un an.

Modificarea directivei a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2017. Parlamentul European a adoptat o poziție cu privire la dosar în aprilie 2018. Consiliul UE, sub Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, a ajuns la o poziție comună pe data de 8 februarie 2019.

Modificarea Directivei privind gazele naturale va face cadrul juridic al Uniunii Europene aplicabil în egală măsură pe tot teritoriul UE, va spori transparența și va asigura certitudinea juridică atât pentru investitorii în infrastructura de gaz, cât și pentru utilizatorii rețelelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 18°C
IASI 22°C 16°C
CLUJ 16°C 15°C
CONSTANTA 22°C 21°C
CRAIOVA 22°C 16°C
BRASOV 19°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI