Preț record pentru o sculptură de Brâncuși la o licitație la New York: 57,3 de milioane de dolari pentru „Muza adormită”

16 mai 2017, 08:42

Cinci colecţionari au licitat pentru emblematica lucrare a lui Constantin Brâncuşi. În doar nouă minute, opera, evaluată iniţial la 30 de milioane de dolari, a fost achiziţionată de un cumpărător anonim cu 57,3 milioane de dolari.

ANIKA GUNTRUM, expert în artă modernă şi impresionistă: „Brâncuşi a sculptat prima «Muză Adormită» în marmură, care este acum la Muzeul Hirshhorn, din Washington DC. Din această sculptură a făcut un mulaj de ghips, după care a turnat şase lucrări în bronz; aceasta este cea de-a şasea de care ştim”.

Brâncuşi se ocupa de o lucrare până la ultima finisare – şi de aceea, chiar dacă sunt mai multe sculpturi într-o serie, fiecare e diferită şi valoroasă.

Pavel Şuşară, critic de artă: „Brâncuşi este extrem de parcimonios, lucrează pe cicluri mari, duce un ciclu până la ultima lui consecinţă şi în ultima perioadă nici nu prea a mai lucrat. Există o criză de lucrări pe piaţă, orice lucrare nou apărută creează tropisme unice în ceea ce priveşte interesul colecţionarilor”.

ALASTAIR SOOKE, critic de artă: „Insufla lucrările cu ceva magic, o anumită puritate, o anumită serenitate, o viziune a sublimului”.

Pavel Şuşară, critic de artă: „O performanţă pentru Brâncuşi şi o sancţiune pentru noi, fiindca poate acum se înţelege ce ratăm dacă nu reţinem în patrimoniul naţional Cuminţenia Pământului. Cuminţenia Pământului este o lucrare mult mai importantă decât Muza adormită”.

Alte 13 lucrări ale marelui sculptor sunt în depozitul Muzeului Naţional de Artă al României. Deocamdată Sala Constantin Brâncuşi se reamenajează şi nu este deschisă vizitatorilor.

Lucrarea din bronz „La muse endormie”, realizată în 1913, făcea parte din colecţia unui pasionat de artă francez.

 

„Muză adormită”, un cap de femeie de 26 de cm lungime care este culcat pe o parte a fost turnat în bronz în 1913 după un model creat în 1909-1910.

Precedentul record al artistului, de 29,1 milioane de euro (37,2 milioane de dolari la vremea aceea) data din februarie 2009, cu ocazia scoaterii la vânzare a colecției deținute de Yves Saint-Laurent și Pierre Bergé.

Lucrarea era însă diferită, fiind vorba de o statuetă din lemn de stejar intitulată ‘Madame L.R. (Portrait de madame L.R.)’.

Prețul obținut luni este net superior celui estimat de Christie’s, care era de între 25 — 35 de milioane de dolari.

Lucrările lui Brâncuși (1876-1957) au devenit foarte rare la o licitație, astfel încât vânzarea de luni a fost un eveniment.

Ea a marcat debutul săptămânii licitațiilor de primăvară de la New York, în cadrul căreia au fost propuse opere impresioniste, moderne și contemporane.

În afară de Brâncuși, luni seară a fost propus și un tablou al lui Pablo Picasso, ‘Femme assise, robe bleue’ (1939), la prețul de începere de 45 milioane de dolari.

În total, 43 de loturi au fost vândute pentru suma de 289 de milioane de dolari.

(sursa agerpres.ro)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite