Preț și valoare pe piața de artă. Criticul Pavel Șușară, despre ce-i interesează pe colecționarii de la noi și de peste hotare

18 august 2017, 17:55

În România, investiția în artă nu e suficient de considerată sau înțeleasă. Pentru cei cu bani, imobiliarele sunt o variantă mai la îndemână. Valoarea de piață a unui obiect de artă stă în potențialul lui de se transforma în lichidități.

Și, uneori, nu e același lucru cu valoarea lui artistică sau culturală.

La noi, de ani buni, se caută marii maeștri. Recordul îl deține o lucrare de Grigorescu, „Țărăncuțe”, vândută anul trecut la licitație cu 320 de mii de euro.

(w500) ČÄrÄncu

Artă românească a avut un enorm handicap, din cauza izolării aduse de comunism. După ’90, n-aveam cum să impresionăm pe piața internaționala cu Nicolae Grigorescu. Zona lui plastică, preimpresionistă, era demult așezată în spațiul colecționarilor.

Ce se întâmplă acum pe piața de artă la nivel mondial, spune criticul Pavel Șușară, e un fel de mișcare turbionară- vechiul se întoarce în țările de origine, noul se exportă.

Răzbunarea noastră a venit în ultimii ani prin arta contemporană și, în primul rând, prin performanța lui Adrian Ghenie. Anul trecut, o lucrare de-a lui de mari dimensiuni (tabloul ‘Nickelodeon’) a fost vândută cu 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate la Londra, de Casa Christie’s.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite