Praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. A treia zi de pelerinaj pe Dealul Patriarhiei

Sunt zile de pelerinaj în Capitală, iar pe Dealul Mitropoliei mii de oameni şi-au petrecut noaptea în rugăciune pentru a ajunge la raclele depuse în baldachinul din curtea Patriarhiei. Pelerinii au ales special noaptea dintre cele două mari sărbători ortodoxe, Sfântul Mare Mucenic Dumitru Izvorâtorul de Mir și Sfântul Dimitrie cel Nou Ocrotitorul Bucureştilor. Pentru câteva secunde petrecute la racle, credincioşii au aşteptat ore în şir. Sâmbătă, a fost oficiată Sfânta Liturghie.

27 Octombrie 2018, 11:57 (actualizat 27 Octombrie 2018, 19:13) Știrile TVR |
Praznicul Sf. Dimitrie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Este cea mai importantă zi de pelerinaj, pentru că este praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou.

Sute de oameni așteaptă încă să se închine la racla Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, depusă în baldachinul din curtea Patriarhiei. Alături, sunt așezate și moaștele Sfântului Calinic de la Cernica. Coada se întinde de pe Dealul Patriarhiei până pe B-dul 1 Iunie.

Sfânta Liturghie de hramul Catedralei Patriarhale și al Capitalei, sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la altarul de vară.

La Sfânta Liturghie au slujit mai mulți ierarhi români, dar și Mitropolitul Naum de Ruse, din Biserica Ortodoxă a Bulgariei, țara natală a Sf. Dimitrie cel Nou, și Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei.

La sfintele racle s-au închinat, sâmbătă, și premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Paul Stănescu și miniștrii Rovana Plumb și Natalia Intotero.

Pelerinajul de Ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou este unul dintre principalele popasuri duhovniceşti pentru credincioșii din toată țara.

Pentru a îndura mai ușor frigul de peste noapte, credincioșii au primit mâncare și ceai cald din partea voluntarilor bisericii și a Crucii Roșii.

Toate bisericile din jurul Patriarhiei sunt puse la dispoziția pelerinilor care nu au unde să înnopteze în această perioadă.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, raclele celor doi sfinți vor fi ținute în baldachin, pentru închinare, până luni, 29 octombrie.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureştilor în anul 1792, în vremea Mitropolitului Filaret al II-lea (1792-1793).

(w500) Pelerinaj

(w500) Pelerinaj

(w500) Pelerinaj

(w500) Pelerinaj

(w500) Pelerinaj

(w500) Pelerinaj

(w500) Pelerinaj

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI