Prăpastia dintre poliție și comunitate. De 16 ani, polițiștii de proximitate nu își găsesc locul printre cetățeni

Tragedia de la Caracal a făcut vizibilă și prăpastia care desparte poliția de comunitățile în care ar tebui să asigure legea și ordinea. Și i-a făcut pe oficiali să ia în calcul readucerea pe teren a polițistului de proximitate sau a sectoristului, cum se numea pe vremuri. Din 2003, când a apărut această funcție, polițistul de proximitate a primit tot mai multe atribuții și a fost treptat îngroptat în hârțoage.

14 August 2019, 17:56 (actualizat 14 August 2019, 20:18) Știrile TVR |
Prăpastia dintre polițist și comunitate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Polițistul de proximitate a fost cel mai apropiat de profilul sectoristului de pe vremuri. El trebuia să cunoască foarte bine locuitorii din zonele pe care le acoperă, să relaționeze cu oamenii, să-i consilieze și să le rezolve reclamațiile. Dar pentru cetățeni, polițistul de proximitate este aproape inexistent acum.

“În momentul de față. la nivelul întregii țări, avem aproximativ 2000 de polițiști de proximitate, rolul lor fiind acela de cunoaștere a comunității și de dezvoltare unui parteneriat real între ei și cetățeni.” - Director Centrul de Informare şi Relaţtii Publice din IGPR, Adian Maftei.

În Carcal, de exemplu, un astfel de parteneriat nu există, după cum spun locuitorii.

Sectoriștii nu se ocupau de dosare penale, ci doar de actele premergătoare. Așa că aveau timp să stea printre locuitori și să discute cu ei. Au dispărut însă în 2003.

În cazul Alexandrei Măceșanu, un sectorist ar fi cunoscut în detaliu cartierul Bold din Caracal, la care a făcut tânăra referire în apelurile la 112, sunt convinși sindicaliștii din Poliție.

După tregedia de la Caracal, ministrul de Interne a recunoscut că se simte lipsa sectoristului. Așa că a cerut o analiză.

Pregătirea anagajaților MAI pentru a deveni polițiști de proximitate a durat din 2003 până în 2005. Acum autoritățile vor soluții rapide pentru reașezarea sistemului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI