Practici crude în fermele de blănuri din România, dezvăluite de o investigație HSI | ONG-ul face apel la premierul Ciucă să „oprească această suferință atroce în numele modei”

Practici crude în fermele de blănuri din România dezvăluite de o investigație Humane Society International
Practici crude în fermele de blănuri din România dezvăluite de o investigație Humane Society International
29 septembrie 2022, 12:14

HSI a declarat că a descoperit practici crude și ilegale și a făcut apel la premierul Nicolae Ciucă să interzică complet fermele de animale crescute pentru blană.

Miercuri, organizația i-a înaintat oficial premierului român un raport cu privire la concluziile anchetei, îndemnându-l să „oprească această suferință atroce în numele modei”, scrie Associated Press.

Human Society International a inițiat o petiție adresată premierului României, pe care oamenii sunt îndemnați să o semneze pentru a interzice fermele de blană

Anchetatorii HSI, care au vizitat 11 ferme de șinșila din diferite zone ale României, au spus că unii fermieri le-au mărturisit că ucid animalele rupându-le gâtul – o practică ce contravine metodelor de ucidere permise pentru chinchilla de legislația Uniunii Europene.

„O astfel de cruzime aduce rușine României și sperăm ca ancheta noastră să marcheze începutul sfârșitului pentru industria blănurilor de aici”, a declarat  Andreea Roseti, directorul HSI România.

Un fermier i-ar fi arătat unui investigator HSI o cameră de gazare artizanală– o metodă de ucidere permisă de legislația UE – care a fost construită „folosind o oală sub presiune”. De asemenea, femelele de șinșile ar fi ținute în cicluri de sarcină aproape permanente, în timpul cărora sunt forțate să poarte o „orteză sau guler rigid” pentru a le împiedica să scape în timpul împerecherii.

Ca răspuns la investigația HSI, un grup de parlamentari români a depus luni în parlament o propunere de lege care solicită interzicerea creșterii și uciderii animalelor exclusiv pentru blana lor. A fost semnat de cinci parlamentari liberali.

“Este un impuls pentru România, membră a UE din 2007, să se alinieze la legislația UE și să se alăture altor membri ai blocului comunitar care au introdus deja astfel de interdicții”, au spus parlamentarii.

Gheorghe Pecingină, deputatul care a inițiat propunerea, a declarat pentru Associated Press că este important ca practica „crudă” să se încheie acum, deoarece șinșilele „sunt ucișe cu metode barbare” în România.

Săptămâna trecută, legislatorii letoni au votat modificarea legislației pentru a interzice fermele de blănuri, făcând din Letonia a cincisprezecea dintre cele 27 de țări din UE care a pus capăt acestei industrii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite